Inici » Activitats Fundació, Cultura, General, Patrimoni històric

XIVè Congrés Internacional de la Pedra Seca

9 octubre 2014 Xavier Rebés d'Areny-Plandolit Cap comentari


Els dies 22, 23 i 24 de setembre s’ha celebrat a la bonica ciutat d’El Jadida (Marroc) el XIV Congrés Internacional de la Pedra Seca.


 Congres Marroc001

 

Destacar que aquesta edició ha estat històrica en el sentit que és la primera vegada que s’ha celebrat al continent Africà. Aquests congressos es programen a través de la Societat Científica Internacional per l’Estudi Interdisciplinari de la Pedra seca, i a l’anterior congrés celebrat a Sardenya (Veieu Alfatara) va decidir-se fer-ho al Marroc amb la col·laboració de la Universitat Chouaïb Doukkali d’El Jadida.

Les ponències es van agrupar dins les seccions següents:
La pedra seca a l’Àfrica: modernitat o tradició?
La pedra seca a la perifèria del Mediterrani: Quines relacions?
La pedra seca als espais agraris Pedra seca i desenvolupament sostenible.
Pedra seca i identitat local.
Viure dins un edifici de pedra seca.
Substrat geològic i la construcció en pedra seca.
Qui eren i qui són els artesans de la pedra seca?
Ensenyar l’art de construir amb pedra seca.
Aportació de les NTIC a la preservació i la valorització del patrimoni de la pedra seca.

El primer dia les xerrades es van fer a la Facultat de Ciències d’El Jadida i La Fundació va participar, després de dinar, amb la ponència “La formació per construir en pedra seca. Cursos realitzats per la Fundació el Solà per recuperar l’ofici”. La comunicació va anar a càrrec de Neus Borrell i Nerea Borrell va presentar un vídeo sobre els cursos de la Fundació

IMG_0263

Facultat de Ciències d’El Jadida

IMG_0267

Aula on es van fer les ponències del primer dia

IMG_0463

Presentació de la ponència de la Fundació a càrrec de Neus i Nerea Borrell

 


 El segon dia es va canviar d’escenari i les ponències es van fer a les dependències de l’Oficina Regional de Desenvolupament Agrícola de Boukkala. A l’acabar la sessió del matí ens van donar una bossa de pícnic i amb autocar vam anar a veure les construccions típiques d’aquesta zona que anomenen “tazotas”. Els propietaris d’uns d’aquests “tazotas” ens van acollir a casa seva i ens van invitar a un berenar sopar…

 

L’últim dia vam continuar a l’Oficina Regional de Desenvolupament Agrícola de Boukkala on es va fer l’assemblea general de l’SPS i en acabar la sessió matinal ens van invitar a un dinar a …… i per la tarda es va fer una visita guiada a la ciutat on va destacar l’antiga ciutat portuguesa de Mazagan. Com a cloenda es va fer un sopar de d’acomiadament a un preciós palauet de la ciutat on vam acabar ballant al compàs d’un grup de música àrab. (Cliqueu a la foto)

IMG_0289

 

A destacar els esforços de l’organització pel bon desenvolupament de les jornades, la seva simpatia i generositat, senyalar les nombroses absències de ponents, segurament degudes a la llunyania i a les dates. D’aquí a dos anys el XVè Congrés de la Pedra seca es farà a l’illa grega de Cefalònia

 

 

 

 

 

Deixa la teva resposta!

Afegeix els teus comentaris, o trackback des de la teva pròpia web. També pots subscribe to these comments via RSS.

Sigues educat, polit i segueix el tema de debat. No acceptem spam.

Pots fer ús d'aquestes etiquetes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Aquesta web suporta Avatars. Per obtenir el teu avatar, registra't a Gravatar.