Inici » Arxiu, Cultura, Energia eòlica, General, La Fatarella

Joan Barril: del 30 d’agost de 1994 al 17 de gener de 2014

15 gener 2014 adminas Cap comentari

foto de paris“En Paris, en 1968, manos rebeldes escribieron: ‘Dessous les pavés, c’est la plage’. En La Fatarella, y en 1994, la frase continua siendo vigente”. De “Aguas íntimas” als 1.500 programes de l’espai “El Cafè de la República”, de Catalunya Ràdio.

Això escrivia Joan Barril a La Vanguardia el dia 30 d’agost de 1994 en un article que es titulava “Aguas íntimas”. L’encapçalava una magnífica foto, de Pedro Madueño, en què es veia l’oncle Sisco de cal Fuster dalt d’un molí de vent dels de treure aigua d’un pou, que serveix de fil conductor de l’article.

L’article parlava de l’entorn natural de la Fatarella, i especialment de l’oncle Sisco del Fuster com a saurí. El Diccionari de l’Enciclopèdia Catalana defineix el saurí com la “Persona que té o s’atribueix la capacitat de descobrir coses ocultes sota terra, especialment aigües subterrànies, valent-se d’una vareta o d’un pèndol.

Parlava també del Casal Municipal de la Fatarella com a símbol, de la piscina, de l’Ajuntament d’aquell temps, de voler viure al poble on s’ha nascut (l’eterna música), del president de la Generalitat el 1994, Jordi Pujol, de la generació de l’acció i de la generació de l’experiència.

oncle_siscoTot plegat li servia per titular el seu article “Aguas íntimas” i acabar-lo amb les similituds entre el maig del 1968 de París i la Fatarella del 1994.

Podeu descarregar-vos-el a l’hemeroteca de La Vanguardia: http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1994/08/30/pagina-44/34398641/pdf.html?search=joan%20barril%20la%20fatarella

O bé descarregar-vos aquest arxiu pdf.

El divendres 17 de gener de 2014, quasi 20 anys més tard, Joan Barril torna a la Fatarella i en concret al Casal del qual parlava en aquell article del 1994.

joan_barrilL’espai “El Cafè de la República“, de Catalunya Ràdio, arriba als 1.500 programes. Per celebrar-ho, Joan Barril i el seu equip faran un programa especial dedicat a la memòria històrica des de la Fatarella, a la Terra Alta. Hi participaran, entre d’altres, el professor d’Història de la URV Josep Sánchez Cervelló, el membre de l’Associació Lo Riu Joan Sambró i la periodista Maria Jesús Ardèvol. A banda, també hi haurà una actuació musical a càrrec de la cantautora ebrenca Montse Castellà. El programa començarà a les 21 h.

Quantes coses han passat des del 1994 i quantes han canviat! La prova la trobareu una nit de lluna plena asseguts al marge de la Capella que mira cap a la comarca de la Terra Alta. Us animem a anar-hi.

Els comentaris estan tancats.