Inici » Cultura, General, Món

Batalla de l’Ebre: familiars de desapareguts reclamen pla d’identificació i Banc d’ADN

4 desembre 2013 adminas Cap comentari

soldat_charlieDe moment, les famílies han emprès accions individuals amb la Universitat de Barcelona, que els garanteix èticament i jurídicament la legalitat  d’un acte, mostres d’ADN, que és clau en el procés d’identificació dels desapareguts.

Il·lustrem aquest article amb la foto de les restes del  soldat republicà anomenat Charlie, trobat pels investigadors del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i  el Grup de Recerca Didàctica del Patrimoni de la Universitat de Barcelona (UB), amb col·laboració amb l’Associació Lo Riu, i que van ser lliurades a la Generalitat de Catalunya. Actualment es desconeix on són les seves restes i si li han fet proves d’ADN o d’altres tipus. Familiars de desapareguts van reclamar conèixer on es troba Charlie a les jornades celebrades a la Fatarella el dies 23 i 24 de novembre passat.

L’Associació Lo Riu (646 92 51 14), l’equip de Medicina Legal i Genètica Forense de la Universitat de Barcelona (93 403 52 89) i les famílies Guinau-Heredia-Jornet (619 31 55 68) i Malagarriga-Picas/Sort-Sala-Ribalta (667 51 70 69) van convocar una roda de premsa per donar a conèixer la sol·licitud que la Generalitat de Catalunya defineixi un pla sobre la identificació dels desapareguts, ja que entenen que cal trobar solucions immediates de cara a bastir un Banc d’ADN amb totes les garanties, que ens ajudi a fixar el testimoni genètic dels parents encara vius.

A principis de 2011 aconsegueixen  sumar el compromís de l’equip de Genètica Forense i Medicina Legal de la Universitat de Barcelona, que  estableix un protocol senzill, fet amb rigor i barat d’execució, per tal de recollir el testimoni genètic de les famílies amb desapareguts. El juliol de 2012 presentem el document per divulgar el protocol… http://dom.cat/5br … atès que ja s’han recollit els testimonis genètics de les dues primeres famílies que l’han impulsat.

1317388485376Per la informació de què disposa la Fundació el Solà, el Govern de la Generalitat no ha accedit a divulgar el protocol del Banc d’ADN a tot el cens de famílies que s’han mogut pels seus parents desapareguts al·legant que cal establir un consens entre tots els especialistes del país lligats a les facultats de medicina de les diverses universitats catalanes i a l’Institut de Medicina Legal de Catalunya. Existeix un cens de desapareguts d’unes 4.300 persones.

Ajudem a difondre aquesta iniciativa dels familiars de desapareguts a la Batalla de l’Ebre.

Podeu trobar més informació als enllaços següents: http://dom.cat/5br ; http://loriuassociacio.blogspot.com.es/

També adjuntem links amb notícies referents a les restes del soldat republicà Charlie.
http://www.sapiens.cat/ca/notices/2011/09/excaven-la-linia-fortificada-de-la-fatarella-1411.php

http://www.adn.es/internacional/20110925/NWS-0516-Hallan-Guerra-Civil-republicano-espanola.html

http://www.lavanguardia.com/vida/20110925/54222018978/aparece-el-cadaver-de-un-soldado-republicano-en-una-excavacion-arqueologica.html

http://www.publico.es/especiales/memoriapublica/398267/hallado-el-cadaver-de-un-soldado-republicano-de-la-batalla-del-ebro

http://mexico.cnn.com/historias-extraordinarias/2011/09/25/hallan-el-cadaver-casi-intacto-de-un-soldado-de-la-guerra-civil-espano

 

Els comentaris estan tancats.