Inici » Ecologia, General, Llibres, Nuclears

«La quinta Alemania». Manual per a qui creu en el miracle alemany amb cara de Merkel

29 novembre 2013 adminas Cap comentari

La Quinta Alemania

El llibre La quinta Alemania. Un modelo hacia el fracaso europeo, de Rafael Poch-de-Feliu, Àngel Ferrero i Carmela Negrete, és una reflexió sobre el futur d’Europa a partir de la pràctica que es duu a terme a Alemanya per part dels poders financers i polítics, la cara visible dels quals en aquest moment és la cancellera Àngela Merkel.

Aquest llibre tracta de la cinquena Alemanya de la història moderna europea, l’Alemanya nascuda amb la reunificació del 1990. Intervencionisme militar per accedir a recursos energètics i matèries  primeres, desintegració europea, defensa del  planeta sense plantejaments de justícia social, significat de la caiguda del mur de Berlín l’any 1989, la Gran Desigualtat que s’està exportant a la resta  d’ Europa, la incestuosa relació entre polítics i sector financer, les tàctiques de l’stablishment per desviar l’atenció sobre l’estafa bancària perpetrada a Alemanya amb l’ajuda de «publicacions populars mesquines» com el diari Bild i el setmanari Focus, una política que divideix i ofèn Europa, domini de la política i l’economia per les oligarquies financeres…

Tota l’anàlisi que es fa al llibre La quinta Alemania condueix a proposar un nou projecte europeu, una refundació ciutadana d’Europa, a demanar  una nova primavera dels pobles per tal de reconquerir l’esfera econòmica i financera que la política ha anat cedint al capital i a l’oligarquia durant les últimes dècades, contra el militarisme i amb una relació diferent amb la naturalesa, amb el planeta Terra, per una economia ecològica amb justícia social.

El llibre també fa una anàlisi del terrorisme i la droga des de l’any 1968, que va ser utilitzada per combatre la rebel·lió civil, el moviment social transformador. La Fracció de l’Exèrcit Roig (RAF) a Alemanya, la xarxa Gladio vinculada a estructures d’intel·ligència dels Estats Units que va operar a Europa per impedir l’ascens al govern de partits comunistes, les Brigades Roges a Itàlia, les Cèl·lules Comunistes Combatents a Bèlgica.

El lent camí de l’intervencionisme militar alemany al món, malgrat l’experiència de la primera i la segona guerres mundials, i el nazisme i la justificació que en fan els poders alemanys; una reflexió sobre els partits alemanys d’esquerra: Die Linke, el partit socialdemòcrata, i un descolorit Partit dels Verds  que no té a res veure amb els dels seus orígens, i un relat d’experiències de persones que han anat a treballar a Alemanya, on han descobert la precarietat, els minijobs i la frustració del miracle alemany.

Us convidem, doncs, a llegir aquest llibre, perquè creiem que ens explica una Alemanya, una realitat que cal conèixer perquè possiblement les seves receptes s’aniran imposant a la nostra vida, i s’afegiran damunt de l’atur i de més deutes a causa «de una austeridad diseñada para que el sector financiero cobre íntegramente sus desfalcos a costa de las clases medias y bajas europees».

Rafael Poch-de-Feliu (Barcelona, 1956) és corresponsal a Berlín de La Vanguardia. Va ser durant vint anys corresponsal a l’URSS/Rússia i a la Xina, i és autor de diversos llibres sobre tots dos països.

Àngel Ferrero (Alacant, 1984) és periodista freelance i traductor. Col·labora amb Sense Permís i el setmanari La Directa.

Carmela Negrete (Nerva, 1984) és periodista freelance. Des del 2009 resideix a Berlín, des d’on informa sobre la precarietat alemanya, de la qual ella mateixa forma part. Escriu a eldiario.es i al setmanari Diagonal.

 

Els comentaris estan tancats.