Inici » Comarques, Cultura, General, Opinió

Dolor de llengua

18 març 2013 adminas Cap comentari

Dolor de llenguaTercer d’una sèrie d’ articles de reflexions sobre la independència de Catalunya.

Text extret de la revista “Quaderns de la lloba, núm. 1 La còlera”, en curs de publicació per part d’un grup de lectura del llibre “Mujeres que corren con lobos” de Clarissa Pinkola que es fa a la Llibreria Pròleg de Barcelona.

          

Quan vaig sentir per primera vegada el títol d’un llibre que es deia Dolor de llengua vaig saber, sense llegir-lo, de què parlava. Va ser molt important per a mi adonar-me’n que allò que a vegades sentia no era sols –o no només- enuig, malestar, ràbia…. també era dolor i era compartit.

A Dolor de llengua Enric Larreula fa una radiografia exhaustiva de totes aquelles situacions en les quals els ciutadans d’aquest país pateixen a l’hora d’utilitzar la seva llengua [...] on la llengua ha estat motiu de tensió, disgust o malestar. ..[...] Justament quan més ciutadans han estat escolaritzats en llengua catalana i hi ha els nivells en teoria més alts de coneixement tenim la sensació pessimista que el català recula i està quedant només com una llengua que té guanyades unes parcel·les a l’ensenyament i l’administració, però que està quedant anorreada a nivell d’ús públic i que pateix tota mena d’hostilitats i incomprensions.
El llibre demostra a bastament que el català ara com ara no és una llengua necessària, que es pot anar tranquil·lament per Catalunya sense saber-lo; i que les actituds acomplexades dels mateixos catalanoparlants, amb la seva facilitat per passar-se al castellà a la mínima no estimulen precisament fer adonar que el català és important i necessari.
Un llibre agre, dur, sincer i pessimista [...]. Comentari de Jaume Torras a
http://www.xtec.cat/~jtorras2/html/html/Vida%20lectora/Dolor%20de%20llengua.htm sobre Enric Larreula: Dolor de llengua. Barcelona/València: Edicions 3i4, 2002 (3ª. Edició)

El poc respecte cap a la llengua i la cultura del meu país que mostren molts immigrants que hi han anat venint des dels anys seixanta és un dels temes que em fa enrabiar i em trasbalsa sovint.

Racionalment puc comprendre les raons d’aquesta situació que fa difícil l’ús de la llengua pròpia com a llengua comuna, però visceralment em revolta. I, en els darrers anys, amb l’actitud de partits polítics de la dreta espanyola  sento que estem anant enrere i que s’està intentant destruir tot el que s’ha fet durant els anys de democràcia per visibilitzar i enfortir una llengua –un dels senyals més visibles de la nostra identitat- que continua estant minoritzada en relació amb el castellà.

Per suposat entenc que als immigrants recent arribats els resulti difícil aprendre una llengua diferent, en una situació de canvi i de precarietat econòmica i social. Una llengua que, d’altra banda, no els és en absolut necessària ja que en castellà poden viure aquí sense cap problema per raó  d’un comportament suposadament educat i respectuós per part dels catalanoparlants que de seguida canviem de llengua. Ara penso que també hi ha una submissió inconscient a la llengua imposada. Però que, després de més de 30 anys de democràcia i d’immersió lingüística a l’escola, molta gent amb coneixement de la llengua decideixi no parlar-la mai em fa mal, em fa molt mal.

I l’actitud de molts catalanoparlants que automàticament canvien de llengua -encara que la persona amb qui parlen entengui el català i fins i tot els demani que parlin en català- també em provoca molt malestar perquè d’una banda estem discriminant a les altres persones, pensant que no saben la nostra llengua i, de l’altra, nosaltres mateixos els impedim que la puguin aprendre i usar.

Davant d’aquest conflicte recurrent, intento comprendre la situació i actuar, tant personalment com col·lectivament, perquè canviï. Però no m’és suficient. I em resulta violent expressar als altres, d’una manera tranquil·la, com m’afecta la seva manca de sensibilitat perquè penso que ho expressaré amb agressivitat, no m’entendran o m’interpretaran malament i faré malbé la convivència. Aquest sentiment m’ha costat anys poder fer-lo públic i agraeixo que el grup de les llobes em doni la força i la possibilitat d’ expressar-lo.

R. Pujol

Els comentaris estan tancats.