Inici » General, Opinió

Els nous comptadors de la llum, un perill per a la salut pública ? Informeu-vos

18 març 2013 adminas Cap comentari

L’Ordre IET/290/2012  del Ministerio de Indústria, Energía y Turismo (BOE núm. 44 de 21 de febrer de 2012)  marca com a data màxima el 31 de  desembre de 2018 per a la substitució completa de tot el parc de comptadors per d’ altres electrònics que funcionen com una antena de telefonia emetent microones les 24 hores del dia.

 

Els nous comptadors de la llum, un perill per a la salut pública

Al novembre del 2011 l’Organització Mundial de la Salut (OMS) classificava les tecnologies sense fil (antenes de telefonia, telèfons mòbils, radars, Wi-Fi, Wimax, WLAN, Bluetooth) que emeten microones o radiació electromagnètica com cancerígenes tipus 2B, un nivell de classificació igual al DDT, un pesticida prohibit a gran part del món. Aquesta classificació es feia pública després d’un llarg i dificultós procés en què es van haver d’identificar i expulsar de la comissió avaluadora als científics finançats directament per la indústria de l’energia i la telefonia mòbil.

Una notícia de tanta importància i significació per a la salut pública no va rebre la cobertura mediàtica que mereixia, al mateix temps que –ignorant les repetides crides del Consell Europeu pel principi de precaució en l’aplicació d’aquestes tecnologies- el Ministeri d’Educació imposava el Wi-Fi a les aules, sense deixar opció a la connexió d’Internet per cable ni tan sols als centres escolars on pares i mestres, que ja eren conscients de l’acumulació d’evidència científica vinculant l’exposició continuada a camps electromagnètics a diverses patologies, ho demanaven.

Destacats científics com Magda Havas a Trent University (Canadà), David Carpenter a SUNY-Albany (EUA), i Olle Johansson del Karolinska Institute (Suècia) han establert una relació entre el desplegament d’aquestes tecnologies que emeten radiació electromagnètica i l’increment vertiginós de patologies com el càncer, la infertilitat, la diabetis, patologies cardíaques i del sistema nerviós, insomni, depressió i electrosensibilitat.  Olle Johansson afirma que les persones amb electrosensibilitat reaccionen d’una forma cel·lularment correcta a la radiació electromagnètica, una reacció d’evitació correcta de la mateixa manera que una persona evitaria estar exposada als rajos solars, els rajos X, la radioactivitat o les olors químiques.  En el cas dels  nens l’increment de la hiperactivitat i els problemes d’aprenentatge i conducta en nens sotmesos constantment a estrès metabòlic sota camps electromagnètics elevats s’està tractant amb calmants i antidepressius, quan n’hi hauria prou en posar Internet amb cable i regular l’accés dels menors al telèfon mòbil només en cas d’extrema necessitat.

El projecte de substitució imminent dels comptadors de la llum i l’aigua actuals per d’altres electrònics que funcionen com una antena de telefonia emetent microones les 24 hores del dia (i que permeten a les empreses llegir-los i controlar-los a distància per estalviar-se el sou de les persones que han d’anar per les cases a llegir-los) suposen una amenaça directa per a la salut pública, que atesa la densitat de població i l’organització urbanística podria convertir aquest país en un dels més contaminats electromagnèticament del món. Ja tenim l’experiència dels EUA, on el desplegament d’aquests comptadors es va iniciar al gener del 2011 de forma totalment antidemocràtica (sense la possibilitat de poder quedar-te amb el comptador analògic i comunicar les lectures a l’empresa personalment), deixant poc temps després milers de persones lesionades per radiació electromagnètica, algunes persones amb marcapassos i implants metàl·lics mortes, persones que no eren electrosensibles s’hi van tornar després de tenir un comptador electrònic a casa -o dotzenes si es viu en un edifici d’apartaments-, i els que ja estaven sensibilitats als camps electromagnètics van haver de marxar de casa i viure al cotxe buscant llocs on aparcar per dormir allunyats d’antenes o al bosc… A l’estat de Califòrnia, les protestes diàries de milers de persones davant de la California Public Utilities Commission (CPUC) -l’agencia del govern reguladora de les companyies privades elèctriques, d’aigua, gas, i telecomunicacions-, durant mes d’un any van finalment aconseguir la possibilitat de demanar que els tornessin el comptador analògic a canvi d’un elevat impost. L’Acadèmia Americana de Medicina Ambiental va fer pública la seva oposició a la instal.lació d’aquests comptadors, especialment a escoles i a llars. Dotzenes de pobles i ciutats van passar ordenances municipals prohibint la instal·lació d’aquest comptadors mal anomenats “intel·ligents” o més aviat “espietes” (per l’amenaça no només a la salut sinó també a la privacitat de les persones).

Els nostres municipis haurien de plantejar-se un diàleg social profund i crític sobre la relació entre canvi tecnològic i social, democràcia i benestar, aplicant de manera responsable el principi de precaució i dient simplement “no!” a la instal·lació d’aquests comptadors. Penso que és la societat i els ciutadans els que han de decidir el què i el com dels canvis tecnològics, no la tecnologia la que decideixi el canvi social i fins i tot els “canvis” genètics humans. Al cap i a la fi, els enginyers de telecomunicacions no reben cap formació en biologia ni en medicina a la facultat, i correspon a la societat decidir sobre la seva salut i el seu benestar.

Fina Carpena

Per a més informació podeu consultar:

www.magdahavas.com

http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=21984&a=54583&l=en

http://www.albany.edu/news/experts/8212.php

http://stopsmartmeters.org/

http://www.youtube.com/watch?v=n7L21XOC2wA

http://vimeo.com/18018440

 

També podeu llegir l’article de Miguel Jara sobre els nous comptadors de la llum.

Els comentaris estan tancats.