Inici » Comarques, Ecologia

“El Escarabajo Verde” : TV2 – Documental “Tierra de electrones”.

14 febrer 2013 adminas Cap comentari

Els passats dies 15 i 17 de febrer per TV2 van emetre el programa “El escarabajo verde” un singular documental  de Xavier Sitjà i Julio de la Parra sobre l’ energia nuclear i l’energia eòlica a les comarques de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre . Si el voleu veure entrant  a aquesta web podeu veure’l. Molt recomanable de veure.

Tierra de electrones

Per a més informació :

http://www.rtve.es/television/20130213/tierra-electrones/608142.shtml

 

En “Tierra de electrones” , ‘El escarabajo verde’ aborda  el cas de tres comarques catalanes especialitzades a produir energia elèctrica. És un cas únic a l’Estat Esspanyol,  perquè produeixen  el 70% de l’electricitat consumida a Catalunya. La part més important de l’energia que produeixen és nuclear, però també està creixent l’eòlica. Aquesta especialització té pros i contres: dóna llocs de treball, riquesa als ajuntaments, però també divideix a la població.

La zona on estan dues centrals nuclears i diversos parcs eòlics és on es va lliurar la Batalla de l’Ebre, la més cruel i decisiva de la guerra civil espanyola. Són terres llunyanes, encadenades a l’agricultura, que amb el temps han començat a especialitzar-se a produir electricitat. El riu Ebre i el seu vent constant han permès el desenvolupament de l’energia nuclear a Ascó i de l’eòlica amb de molins de vent que saturen el territori.

Ascó és un dels municipis més rics de Catalunya i pràcticament tots els seus habitants tenen ocupació. No obstant això, les centrals nuclears, per molt que el govern prorrogui la seva llicència, tenen uns anys limitats de vida. La qüestió està en quin tipus d’indústria pot reemplaçar-les. Terra d’electrons explica els plans dels ajuntaments d’aquestes comarques per atreure noves empreses que segueixin donant treball a la població.

La comarca de la Terra Alta s’està poblant de molins de vent, que donen energia, però cap ocupació. A poc a poc s’havien anat reciclant cap al turisme i alguns veuen els parcs eòlics com una vergonya pel seu encara paisatge verge . Poblacions com Vilalba dels Arcs o La Fatarella estan envoltats de molins que aprofiten el seu vent constant, però Horta de Sant Joan ha aconseguit lliurar-se d’ells gràcies a l’oposició veïnal.

Text traduït de la pàgina web de “El escarabajo verde”

 

 

 

Els comentaris estan tancats.