Inici » Arquitectura i urbanisme, Comarques, Patrimoni històric

Homenatge a Josep Vallès Campanera

19 gener 2013 adminas Cap comentari

Homenatge Valles Reconstrucció Pedra 2013EL MARGE (revista i secció mediambiental de l’ ADF Clot de Bou) us convida a participar en l’homenatge al Josep Vallès Campanera que realitzarà el proper diumenge 27 de gener.

Lloc i hora de trobada inicial: Plaça de l’Església de la Bisbal del Penedès a les 9 del matí.

Lloc de la realització de l’acte: Masia Mas Vilella de la Bisbal del Penedès.

Localització:

https://maps.google.es/maps/ms?msid=215645513244278769361.0004d35c0d37a0671b8eb&msa=0&ll=41.283434,1.493433&spn=0.008127,0.018775

Acte: Partirem a peu de la plaça de l’església fins a l’entrada de la Masia Mas Vilella. Els margeters locals explicaran la tècnica i construirem i reconstruirem alguns marges de l’entrada l’esmentada finca. Al voltant de 2/4 d’ 12 esmorzarem. L’organització convidarà a cafè, coca i vi. Tot seguit col·locarem una placa i recordarem la figura d’en Josep Vallès. Serà un acte com al Vallès li agradava, senzill i amb pedra seca.

En Josep Vallès Campanera (1962-2012) era un activista social de primera magnitud a la Bisbal del Penedès i àmpliament conegut a la comarca i a Catalunya en l`àmbit de la pedra seca. A la Bisbal era membre actiu de la Societat Cultural i Recreativa Bisbalenca de la qual en fou president del 1994 al 1996, també formava part de l’equip redactor de la nostra revista i participava en el grup de caminadors Senderistes Bisbalencs, del qual n’era el seu últim secretari.

Addicionalment, també donava un cop de mà en l’organització de tots aquells actes on se’l sol·licitava i, a la vegada, feia de cronista de tots els esdeveniments bisbalencs des del voluntariat. Aquesta vessant periodística el va portar a ser conegut i reconegut àmpliament per tots els mitjans penedesencs i tarragonins.

Les seves passions per la fotografia i la pedra seca el varen convertir en un divulgador de primer ordre i es feu mereixedor de diversos premis de fotografia ambiental i del sobrenom “El Doctor Barraquer”. A finals dels 90 fou un dels impulsors de l’exitosa exposició de catalogació de les barraques de pedra seca de la Bisbaldel Penedès, responsabilitzant-se de la fotografia de més de 300 d’ aquestes construccions. Posteriorment, va acompanyar i va promocionar l’exposició en les més de 15 poblacions que ha estat sol·licitada des de llavors. La seva expertesa en el camp de la pedra seca, el portà a participar en múltiples projectes editorials com ara el llibre Caminades (2005), el calendari de les cooperatives associades a la Unió Corporació Alimentària de Reus (2011) i el seu propi llibre Poemes de Pedra Seca (2006) amb la col·laboració de la Nati Soler. També col·laborava assíduament amb la revista “Pedra Seca” i la Coordinadora d’Entitats per la Pedra Seca, i no es perdia cap de les Trobades d’Estudi per la Preservació del Patrimoni de pedra en Sec. En definitiva, va donar una dimensió catalana i universal a la pedra seca bisbalenca. La seva última aportació va ser la creació de l’exposició “Els nostres marges” en motiu del 10è aniversari de la nostra revista. I, és clar, sempre tenia temps per a tothom que tenia curiositat en aquesta arquitectura i aquells que volien restaurar elements de pedra seca, ja que també feia de pont amb els margeters.

Per a tu Vallès, aquest dia!

Els comentaris estan tancats.