Inici » Món, Nuclears

On és l’Informe Bremen encarregat per l’Ajuntament d’Ascó de l’any 1982 ?

8 juliol 2011 adminas Cap comentari

En cas de màxim accident a la Central Nuclear d’Ascó, l’impacte radiològic seria mortal per a totes les persones de les poblacions d’Ascó, Flix, Vinebre i la Torre de l’Espanyol.

[Llegiu els articles: ---- 3,5 Mb ------------ 2,7 Mb ---------------------- 3,6 Mb ------------------------ 1,3 Mb ----]

L’Ajuntament d’Ascó, amb Joan Carranza d’alcalde, va encarregar l’anomenat Informe Bremen, un estudi elaborat per un conjunt de científics alemanys i el català Pere Carbonell, enginyer industrial i doctor en Ciències Físiques, especialitzat en Física de reactors, Seguretat Nuclear i Radiologia, que desaprovaven i alertaven de les conseqüències sanitàries, socials, mediambientals i tecnològiques de la instal•lació de la central nuclear a Ascó.

Segons informació publicada pel diari El Periódico en data 12 d’agost de 1982, L’Ajuntament d’Ascó va encarregar l’Informe Bremen, elaborat per un equip interdisciplinari de professors de la Universitat alemanya de Bremen que va ser presentat a l’agost de 1982 que conclou que “en cas de màxim accident a la CN Ascó l’impacte radiològic seria mortal per a totes les persones de les poblacions d’Ascó, Flix, Vinebre i la Torre de l’Espanyol”. Faltava quasi un any perquè el reactor número 1 de la central nuclear Ascó fos connectat a la xarxa elèctrica, concretament el 29 d’agost de 1983.

L’informe va ser presentat en data 30 de setembre de 1982 al Col•legi d’Aparelladors de Barcelona. A la presentació de l’informe no hi van assistir, malgrat estar invitats, ni representants de Departaments de la Generalitat de Catalunya (governava CiU) ni del Consejo de Seguridad Nuclear ni del Ministerio de Industria.

Aquest informe va intentar ser desprestigiat per les empreses elèctriques i pels interessats que la central nuclear tirés endavant. Inclús un veí d’Ascó va repartir unes fulles pel poble amb el títol “La venganza de Don Mendo y el cuento de la Vaquilla” on acabava el seu escrit dient : “¿Qué les parece si les demuestro que el Informe Bremen, que ha costado dos millones, no está refrendado por la Universidad de Bremen?” També la Generalitat de Catalunya va fer públic un estudi al novembre de l’any 1983,  amb la nuclear en funcionament,  que rebutjava les conclusions de l’informe Bremen sobre les conseqüències màximes.

Ara a l’any 2011 el científic Pere Carbonell, coautor, continua avalant l’Informe Bremen.

Malgrat que les conclusions de l’estudi puguin ser qualificades de pel·lícula de terror o tremendistes, després de l’experiència de Txernòbil i de Fukushima, podem afirmar que l’Informe Bremen continua vigent i cada vegada serà més insostenible justificar i mantenir en funcionament les centrals nuclears. Les societats d’Àustria, Alemanya, Itàlia, Suïssa, etc., sembla que així ho han entès. Iniciaran, l’AMAC (Associació de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears) i els Ajuntaments que en formen part, el camí cap un futur sense nuclears? Tenen prou independència per a iniciar aquest camí sense pressions de les empreses elèctriques? On és l’Informe Bremen?

[Anar a la presentació de l'exposició]

Deixa la teva resposta!

Afegeix els teus comentaris, o trackback des de la teva pròpia web. També pots subscribe to these comments via RSS.

Sigues educat, polit i segueix el tema de debat. No acceptem spam.

Pots fer ús d'aquestes etiquetes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Aquesta web suporta Avatars. Per obtenir el teu avatar, registra't a Gravatar.