Inici » Comarques, Ecologia, La Fatarella, Nuclears

Informe de l’Ajuntament d’Ascó de 14 de desembre de 1981

29 juny 2011 adminas Cap comentari

Amb Joan Carranza com a alcalde d’Ascó i quan la construcció de les centrals nuclears avançava entre lluites antinuclears, l’Ajuntament va elaborar aquest informe per als Ajuntaments de la Ribera d’Ebre sobre la necessitat de disposar de Plans d’Emergència Nuclears. L’informe fa referència al dictamen de la Comissió d’Investigació sobre la central nuclear d’Ascó -2 aprovat pel Parlament de Catalunya, on diu en la conclusió núm. 12 que és necessari disposar d’un pla d’emergència de determinades característiques abans de l’autorització de posada en marxa de la central (cosa que no es va complir). L’informe també explica les característiques que ha de complir un pla d’emergència per a les centrals nuclears d’Ascó, vist l’accident de Harrisburg a EEUU.

Joan Carranza, alcalde d'Ascó

Joan Carranza, alcalde d'Ascó

Finalment demanen l’aplicació de la normativa americana sobre la zona de planificació d’emergència contra la radiació directa per a reactors nuclears en una àrea d’unes 10 milles (16 km) de radi al voltant de la central, i la zona de planificació d’emergència contra la radiació per ingestió consistirà en una area de 50 milles (80 km) de radi al voltant de la central.

Finalment la normativa espanyola establiria una àrea d’evacuació immediata de 10 km de radi al voltant de la central nuclear, fet que va motivar, a banda de reduir les infraestructures i recursos humans i materials a destinar als Plans d’emergència nuclear, que es reduís el nombre d’Ajuntaments a rebre el “cànon nuclear o plus de perillositat” que cobren per llei els Ajuntaments situats en un radi de 10 kilòmetres de les centrals nuclears d’Ascó.

Podeu consultar íntegre el citat informe clicant aquí.

Joan Carranza i mossèn Miquel Redorat, pioners de la lluita antinuclear, acabarien la seva vida exiliats del poble d’Ascó.

[Vegeu també: "La Fatarella 26/1/84, aument de radioactivitat encara sense aclarir"]
[Anar a la presentació de l'exposició "25 anys de Txernòbil..."]

Deixa la teva resposta!

Afegeix els teus comentaris, o trackback des de la teva pròpia web. També pots subscribe to these comments via RSS.

Sigues educat, polit i segueix el tema de debat. No acceptem spam.

Pots fer ús d'aquestes etiquetes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Aquesta web suporta Avatars. Per obtenir el teu avatar, registra't a Gravatar.