Inici » Activitats Fundació, Arts, Cultura, Ecologia, Fundació, General, Món, Nuclears, Patrimoni històric

Txernòbil, audiovisuals a l’exposició

10 juny 2011 adminas Cap comentari

Durant l’exposició, els visitants podran veure cinc documentals de gran interès. Són els següents:


Controverses nucléaires

 • 51 min
 • Suïssa, 2004
 • So/idioma: multilingüe (subtitulat català)
 • Director: Wladimir Tchertkoff
 • Feldat Film

Aquest documental confronta les opinions de científics independents que han estudiat els efectes del Cesi 137 en els xiquets i xiquetes de Txernòbil amb la de científics dependents de l’OIEA i l’OMS que no han acceptat les noves proves científiques sobre els efectes sobre la salut del Cesi 137.

Veurem i sentirem :

 • Testimonis de xiquets i xiquetes malats.
 • Opinions sobre l’organització Mundial de la Salut (OMS) i la seva relació amb l’Organització internacional de l’Energia Atòmica (OIEA).
 • Les entrevistes a científics, amb opinions divergents, fetes durant la conferència a Kiev el 4 de juny de 2001 sobre les conseqüències mèdiques de la catàstrofe de Txernòbil.
 • Les opinions de Iuri Bandajevski que va ser condemnat a presó per denunciar la relació entre malalties i radiació i que Amnistia Internacional el reconegué com a presoner de consciència.
 • Les opinions del Dr. Nesterenko, membre de l’Acadèmia de Ciències de Bielorrússia, director de l’ Institut d’Energia Atòmica de Minsk que ajuda a les famílies a com reduir la concentració de radionúclids als aliments i busca remeis pels xiquets i xiquetes més contaminats (pectina de mansana ) i mesura la seva radioactivitat interna.

El vídeo revela l’existència d’un conflicte d’interessos entre les agències de les Nacions Unides, directament responsables de la gestió de les conseqüències de la catàstrofe de Txernòbil per la destinació de les poblacions contaminades.

Va ser filmat l’any 2003 durant la conferència internacional Ucraïna, de l’Organització Mundial de la Salut i de l’Associació de Metges de Txernòbil. S’hi delata una conspiración per a alterar les decisions de la conferència que no van agradar a la IAEA.

[Índex d'audiovisuals]


Entrevista a Dimitri Grodzinski, botànic

 • 14 min 48 sec
 • So/idioma: Rus (subtitulat català)

Entrevista a Dimitri Grodzinski, realitzada per Galia Ackerman el 31 d’agost de 2005 a Kíev.

Dimitri Grodzinski és membre de l’Acadèmia de les Ciències d’Ucraïna, president de la Comissió Nacional per a la Proetecció Radiològica de la Població, president de la Societat de Radiobiologia d’Ucraïna, etc. Ha estat dos cops guardonat amb el Premi de l’Estat en Ciència i Tècnica. Amb gran valentia, arriscant la vida en deixar-se afectar greument per les radiacions, va dur a terme, des dels primers dies després de l’explosió, investigacions biològiques molt a prop de la central. Cercava comprendre el que esdevenia en plantes i animals, pensant en les possibles solucions per als humans afectats.

[Índex d'audiovisuals]


Entrevista als senyors Bandajevski, metges

 • 29 min
 • So/idioma: Rus (subtitulat català)

Entrevista amb Iuri (rector de l’Institut de Medicina de Gomel –Bielorússia ) i Galina Bandajevski (pediatra), realitzada per Wladimir Tchertkoff el 5 d’abril de 2000 a Gomel.

Aquest matrimoni va descobrir en els pacient de pediatria d’ella que petites dosis de cesi-137, incorporades a través de l’alimentació, eren l’origen de múltiples patologies entre la població de les zones contaminades. Aquest descobriment, molest per a les autoritats bielorusses, va costar a Iuri un judici amb un pretext falaç i una condemna a més de quatre anys de presó i a camps de treball. Amnistia Internacional el reconegué com a presoner de consciència. Fou alliberat l’agost de 2005, però no té el dret d’exercir la professió al seu país.

[Índex d'audiovisuals]


Els liquidadors (Acció; Testimonis)

Els següents dos vídeos s’han muntat amb seqüències del film Le sacrifice de Wladimir Tchertkoff i Emanuela Andreoli.

Durant la nit del 26 d’abril de 1986 i els mesos següents, un milió de persones, anomenats liquidadors, van ser enviats per a cobrir el reactor de la central nuclear de Txernòbil amb un sarcòfag i així intentar limitar les conseqüències de la catàstrofe. Si el nucli no hagués estat sota control el 8 de maig, hi hauria hagut una explosió atòmica que hauria convertit Europa en una terra inhabitable. L’objectiu s’aconseguí el 6 de maig, però… qui recorda el sacrifici d’aquells homes?

Els liquidadors. Acció

 • Espanya, 2006
 • 4 min 31 sec
 • So/idioma: Multilingüe (subtitulat català)
 • Editor: Lope Serrano

Hi veiem el treball dels liquidadors per tal de retirar tota la deixalla tòxica.

Els liquidadors. Testimonis

 • Espanya, 2006
 • 5 min 30 sec
 • So/idioma: multilingüe (subtitulat català)
 • Editor: Lope Serrano

Testimonis dels liquidadors uns anys després de l’accident.

[Índex d'audiovisuals]


News Txernòbil

 • Espanya, 2006
 • 1 min 35 sec
 • So/idioma : Àudio
 • Productor/realitzador : CCCB

El Centre de Cultural Contemporània de Barcelona va concebre l’exposició Hi havia una vegada Txernòbil, del 20 d’abril al 23 de juliol de 2006, el material de la qual ha fornit l’exposició d’enguany a la Fundació el Solà. Aquest és el vídeo confeccionat per a fer promoció d’aquella exposició.

[Índex d'audiovisuals]

Deixa la teva resposta!

Afegeix els teus comentaris, o trackback des de la teva pròpia web. També pots subscribe to these comments via RSS.

Sigues educat, polit i segueix el tema de debat. No acceptem spam.

Pots fer ús d'aquestes etiquetes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Aquesta web suporta Avatars. Per obtenir el teu avatar, registra't a Gravatar.