Inici » Arts, Cultura, General, Món, Nuclears, Opinió

Wladimir Txertkoff

29 abril 2011 adminas Cap comentari

El dia 11 de juny de 2011, com a activitat complementària de l’exposició, farà la conferència: “La catàstrofe de Txernòbil entra en el seu 25è any. Fukushima acaba de començar”.

Wladimir Tchertkoff (agafat de Michele Rivasi)

Wladimir Txertkoff és periodista documentalista. Va néixer a Sèrbia en el si d’una família de la vella emigració russa. Va interrompre els estudis clàssics a París i s’establí a Itàlia a principis dels anys seixanta.

En trenta anys de col·laboració, primer amb la RAI i després amb la televisió de la Suïssa italiana a Lugano, ha realitzat més de setanta documentals al voltant d’arguments socials, polítics i econòmics per descriure i analitzar les relacions de poder.

La primera realització, La spinta dell’autunno, és una reconstrucció en cinc episodis dels esdeveniments de la tardor calenta italiana del 1969. Filmat i muntat amb la tècnica del cinéma vérité, el programa va provocar un incident polític amb la RAI, controlada per la democràcia cristiana, que la va haver de transmetre sota la pressió dels sindicats, protagonistes d’aquelles lluites socials. El mateix mes, Txertkoff va realitzar amb la mateixa tècnica Il ministro e gli operai, una crònica del retrobament de Donat Cattin, ministre de Treball, amb els obrers de la Fiat-Mirafiori de Torino. Morandini va escriure al Il Giorno:

El gran interès d’aquest documental rau en la manera com ha estat realitzat. Txertkoff ha sabut comunicar, com diria Richard Leacock, «la sensació de ser allí», tot respectant el ministre i els obrers, i extraient els aspectes significatius de l’esdeveniment sense exercir-hi control o manipulació de cap mena.

Posteriorment, la RAI va destruir tot el material filmat, al voltant de 100.000 metres de pel·lícula amb banda sonora inclosa, tot i que professors universitaris i quatre instituts de recerca havien sol·licitat aquest material. El professor Gino Giugni, que havia col·laborat durant la tardor amb Donat Cattin, va escriure:

La notícia de la destrucció del material filmat de la tardor calenta per la RAI-TV ha produït en mi el mateix efecte que si m’haguessin dit que un incendi criminal havia destruït tota una secció dels arxius de l’Estat.

El 1974, Morte sul lavoro va rebre el primer premi del Festival de curtmetratges de Moscou.
Amb l’arribada de la perestroika, coneixedor de la llengua russa, Txertkoff va treballar una dotzena de vegades en terres de l’ex-URSS: a Rússia, Armènia, Geòrgia, Azerbaidjan. A partir de 1990 s’endinsa regularment en el territori contaminat de Txernòbil, on ha realitzat cinc documentals: Nous de Tchernobyl (54 min – TSI 1991), Le piège atomique (47 min. – TSI 1999), Youri et Galina Bandajevsky (30 min. – Feldat Film 2000), Le sacrifice (24 min. – Feldat Film 2003) i Controverses Nucléaires (50 min. – Feldat Film 2004).

L’abril de 2006 va publicar Le crime de Tchernobyl. Le goulag nucléaire. Aquesta obra de 700 pàgines ha estat considerada la millor presentació dels fets i patiments dels habitants de la zona, sobre la base de testimonis gravats i filmats al llarg dels anys. En relació amb aquest aspecte de la seva obra, cal esmentar que és vicepresident de l’Association Enfants de Tchernobyl Bélarus.

[Anar a la presentació de l'exposició "25 anys de Txernòbil..."]

Deixa la teva resposta!

Afegeix els teus comentaris, o trackback des de la teva pròpia web. També pots subscribe to these comments via RSS.

Sigues educat, polit i segueix el tema de debat. No acceptem spam.

Pots fer ús d'aquestes etiquetes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Aquesta web suporta Avatars. Per obtenir el teu avatar, registra't a Gravatar.