Inici » Arquitectura i urbanisme, General, La Fatarella

La plaça Major de la Fatarella: la pedra de calar no en té cap culpa

17 setembre 2010 adminas 2 Comentaris

L’any passat (2009) es va fer al poble una obra que podem qualificar d’emblemàtica per diferents motius.

Ens referim a la reforma de la plaça Major, incloent-hi un nou pavimentat. El que fa especial aquesta obra és, per exemple, el lloc. La plaça Major és sens dubte el centre neuràlgic i geogràfic del poble. L’ajuntament presideix la façana nord de la plaça i l’ església n’ocupa tota la façana est.

Ara, per tant, era l’oportunitat de fer una cosa ben feta i de recuperar, potser, l’esperit de l’empedrat original. I hauria estat interessant que per a la reforma de la plaça hi hagués hagut un procés participatiu, en tractar-se d’un espai de tothom, que servís de patró per a tots els carrers del poble.

El problema gros ha estat que,  poc temps després d’acabada l’obra,  algunes pedres s’han bellugat, d’altres s’han esmicolat de manera que van quedar forats perillosos per als vianants i tot plegat donava un aspecte deteriorat a aquest espai tan emblemàtic.

Ara caldrà veure qui assumeix la responsabilitat per aquesta obra mal feta: el constructor, els tècnics municipals, els responsables polítics o l’Ajuntament, és a dir, tots nosaltres. Una obra de  la qual la pedra de calar no en té cap culpa.

Amb la festa major al damunt  l’Ajuntament, per la via ràpida,  amb una empastrada de ciment, va tapar els forats més escandalosos .

Sorpren que en un poble on la gent coneix com utilitzar la pedra de calar, no s’hagi triat la pedra adequada per evitar el seu ràpid  deteriorament.

La Fundació  que té entre els seus objectius estudiar els sistemes de construcció de pedra en sec,  va encarregat a Alexandra  Descarrega Solè de Ca  Damian , Arquitecta tècnica per la Universitat Politècnica de Catalunya un estudi titulat  ” Pedra de Calar de la Fatarella, entre el coneixement popular i la caracterització científica “ que estudia en profunditat  les seves propietats físicoquímiques  i    la seva utilització.  Aquest estudi es presentà en la celebració dels 10 anys de la Fundació, al juliol del 2009.

Vista general de la plaça recentment pavimentada

2 Comentaris »

  • Robert FIERRET diu:

    Bonjour,
    Lors de ma visite pour les universités d’été, le chantier était en cours, et j’ai pu voir la pose de ces dalles plates, qui à mon avis n’avait aucune inscription dans le site et serait trop fragile pour le lieux sans penser à une dégradation aussi rapide?
    En tant qu’Entreprise du Patrimoine Vivant Française,spécialisée dans la pierre sèche et les techniques à la chaux, nje pense qu’il aurait été plus judicieux de réaliser une vrai calade de pierre debout,sr un lit de chaux naturelle cmme il se faisait autrefois et qui résistaient très bien aux bandages fer des roues de charettes et aux sabots deschevaux qui étaient plus agressif que nos pneu de voitures tout en laissant respirer le sol.

  • Robert FIERRET diu:

    Pour terminer, je reste à votre exposition pour tous renseignement complèmentaires.

    Un grand salut à toute l’équipe de la Fatarella.

    Robert FIERRET

Deixa la teva resposta!

Afegeix els teus comentaris, o trackback des de la teva pròpia web. També pots subscribe to these comments via RSS.

Sigues educat, polit i segueix el tema de debat. No acceptem spam.

Pots fer ús d'aquestes etiquetes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Aquesta web suporta Avatars. Per obtenir el teu avatar, registra't a Gravatar.