Inici » Ecologia, Energia eòlica

Presentació del treball realitzat per Oleguer Presas

23 desembre 2014 adminas Cap comentari

El passat dissabte 15 d’octubre es va presentar a la seu de la Fundació el Solà el treball: Energia eòlica i transformació del territori. Anàlisi del procés d’implantació d’una central eòlica a la Fatarella, realitzat per Oleguer Presas per encàrrec de laFundació el Solà.

Ens posem en contacte amb vosaltres per tal de donar difusió al treball, que us adjuntem.
Aquest treball aprofundeix en el coneixement de la implantació eòlica a la Fatarella (Terra Alta). A partir de l’estudi d’aquest cas, l’autor destaca l’escassa aportació que la construcció de centrals eòliques ha suposat pel territori on s’implanta i el fracàs d’aquest desplegament eòlic en el seu objectiu de revertir algunes de les problemàtiques que afecten als territoris rurals on s’implanten aquestes instal·lacions (pèrdua de població, atur, empobriment,…). Mostra que aquest desplegament respon a interessos empresarials i no a les necessitats de la població. El treball analitza el desplegament d’aquestes energies, destacant la important concentració de centrals eòliques en territoris concrets (Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona i Terres de Lleida); destaca també que es tracta de processos poc transparents, que només acaben tenint en compte aspectes econòmics (deixant de banda altres aspectes de valoració) i desenvolupats a partir d’uns processos que han acabat generant importants controvèrsies entre l’empresa explotadora i els agents del territori.
A partir de l’anàlisi d’aquest cas, conclou que el model desenvolupat, si bé ha contribuït a incrementar la producció d’electricitat a partir de fonts renovables, no ha suposat canvis significatius en el model energètic existent. El 2012, 58’2% de la potència eòlica instal·lada a l’Estat espanyol estava controlada per només cinc grans grups empresarials, quatre dels quals són els mateixos que controlen el mercat elèctric a través del conegut “oligopoli elèctric”. Per tant, apunta que si el què es pretén és un canvi de model energètic, més enllà de substituir les fonts energètiques actuals (contaminants, perilloses i no renovables) per altres de renovables, és imprescindible canviar els requisits que marquen el desenvolupament del model, situant les necessitats de la població al centre d’aquest desenvolupament.

Oleguer Presas Renom, (Barcelona 1980), és llicenciat en econòmiques per la UAB, i forma part del Seminari d’Economia Crítica Taifa. Ha fet l’estudi amb el suport i recolzament de Miren Etxezarreta, catedràtica d’Economia aplicada per l’UAB i col·laboradora habitual de diversos mitjans audiovisuals, i una de les fundadores  del Seminari d’Economia Crítica Taifa.

Us convidem a llegir el treball i a que en feu difusió, a partir del 20 de desembre es podrà consultar gratuïtament a la web de la Fundació el Solà: www.alfatara.com

Si teniu algun dubte i voleu que l’autor del treball us amplií informació us podeu posar en contacte amb la Fundació i us hi posarem en contacte: 977 41 39 02 o elsola@fundacielsola.org

energia-eolica-i-transformacio-del-territori

Deixa la teva resposta!

Afegeix els teus comentaris, o trackback des de la teva pròpia web. També pots subscribe to these comments via RSS.

Sigues educat, polit i segueix el tema de debat. No acceptem spam.

Pots fer ús d'aquestes etiquetes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Aquesta web suporta Avatars. Per obtenir el teu avatar, registra't a Gravatar.