Inici » Llibres

Presentació del llibre “Bienvenid@ al campo”

12 febrer 2014 adminas Cap comentari

presentacio_bienbenido_campoPresentació del llibre Bienvenid@ al campo. Experiencias y oportunidades en el mundo rural, de Ramiro Palacios i Ángel González. Presentació a càrrec d’Alba Gros, de l’Escola Agrària de Manresa i de la Revista Agro-Cultura, amb la presència d’un dels autors Ramiro Palacios, de Peroblasco (la Rioja), amic de la Fundació el Solà des de fa uns quants anys i que ha estat a la Fatarella diverses vegades.

3d3L’acte tindrà lloc a la seu de la Fundació el Solà de la Fatarella el dissabte 15 de març de 2014, a les 19.30 h. Després de la presentació del llibre, Marco de Bernaví ens presentarà un dels seus vins: 3D3. Garnatxa negra, Syrah i Merlot: tres varietats cultivades en tres parcel·les diferents i vinificades per separat fins a fer un cupatge per donar vida al 3D3.

Experiències i oportunitats en el món rural

Ja fa temps que el medi rural ha deixat de ser aquell espai de mocador i avarques que ens retrataven les pel·lícules dels anys setanta. Tampoc no és ja el lloc on es guarden les essències de la vida com, en altre temps, els draps a l’arca. I, afortunadament, en moltes zones d’Espanya, de la UE i d’Amèrica del Nord, els pobles tampoc no són només un reducte per a l’exili, el descans i la contemplació dels núvols.

Ramiro Palacios i Ángel González expliquen en el llibre Bienvenid@ al campo com la realitat dels pobles és a la mateixa distància de l’ordinador que de l’aixada, del bullir de la vida que del pensarós retir, del menjar sa que del plàstic alimentari. Sense perdre de vista tant el conjunt com els detalls, al llarg de més de 150 pàgines mostren com és la vida dels pobles ara, i com podria ser. A la muntanya i a la vall, sol o en companyia, en un lloc allunyat al cim i en una àrea periurbana… hi ha tantes maneres de viure i pensar en un poble com maneres de ser al món.

Tanmateix, i malgrat els molts canvis que hi ha hagut en els espais rurals, alguns elements s’han mantingut, fins al punt que es pot arribar a afirmar que existeix una «identitat rural» i que aquesta identitat condiciona la manera de ser i estar de moltes persones. Perquè no és el mateix despertar-se amb el cant del gall cada matí que fer-ho amb el soroll dels cotxes, no trobar ningú per dir-li bon dia que veure’s envoltat d’una multitud, observar com canvia el dia i les estacions a través de les fulles dels arbres que comptant el nombre de cotxes que passen pel carrer. De manera que, malgrat els canvis, molts i molt profunds, el medi rural existeix, i per molt de temps!

portada_bienbenido_campoI aquest medi serà més potent, identitari, diferenciat i ric en la mesura que hi continuï havent persones que decideixin viure-hi, procedents de famílies del poble «de tota la vida» o essent fills dels qui als anys setanta es van comprar una casa per a l’estiueig, des d’aquells que se senten atrets pel poble que van conèixer com a turistes fins als qui van viure la ruralitat com a néts o nebots. Tant neorurals com nous pobladors, neopagesos, universitàries o aprenents, botiguers o cambreres, vegans i omnívores… hi ha centenars de motivacions per fixar la residència en un poble, com hi ha diferents formes de construir-se una casa o de guanyar-se la vida. Botigueres que agafen una botiga per jubilació, teletreballadors que van a la ciutat un cop per setmana, dissenyadores per Internet, nous pastors que crien ramats i fan formatge, professors de mil i un cursos… i així fins a no parar.

Doncs tot això és Bienvenid@ al campo, una guia per moure’s en l’entorn rural i un encertat conjunt de reflexions, un espai per trobar informació especialitzada i un repàs pels diferents moviments que s’han plantejat el món rural com un lloc per posar en marxa estils de vida i de relació diferents… I tot plegat escrit, organitzat i produït per dues persones que, viu exemple de tot això, des de les respectives localitats on viuen fan poble cada dia, amb els seus cursos i els seus horts, amb parets de pedra i amb Internet, des de la plaça i des de les xarxes socials… com la mateixa vida.

bienbenido_campoMés informació i vendes a www.bienvenidoalcampo.com

Facebook: https://www.facebook.com/libro.Bienvenido.al.campo

Contacte Ramiro Palacios: boal36@eniac.es, 620674030

Contacte Ángel González: angel@elblogalternativo.com,  600516137

Els comentaris estan tancats.