Inici » Cultura, General, Llibres

Recontro!

14 gener 2014 adminas Cap comentari

La selva moralLa Selva Moral003La Selva Moral002La Selva Moral004

 

«Encara hi ha padrins que recorden la figura de l’Arnaldó Sastre, segons molts, el millor jugador de botifarra dels temps moderns». La selva moral (2.0)

Així comença el relat «Recontro!» del llibre de l’Albert Villaró, l’últim que ha publicat abans de guanyar el Premi Josep Pla 2014 per la novel·la Els ambaixadors.

La selva moral (2.0) és la tercera edició, ampliada amb quatre relats més, del primer llibre que va publicar, l’any 1993, a l’editorial La Magrana i que ha reeditat enguany Editorial Andorra.

En la contraportada d’aquesta nova edició es diu: «Vint-i-dos retrats de gent de muntanya, entre absurds i surrealistes, però coberts amb un vernís amable i un lleugeríssim toc erudit». Aquesta explicació serveix per a tota la seua literatura: amable, irònica, divertida, culta, fàcil de llegir. Un autèntic plaer!

L’Albert Villaró és un escriptor consagrat i premiat. Des del 1993 fins avui ha publicat, a més del llibre de relats La selva moral, un recull d’articles de premsa (ha estat i és col·laborador del diari Segre i del Diari d’Andorra), Els quatre pilans (La Magrana, 1998); les novel·les Les ànimes sordes (La Magrana, 2000), Obaga (La Magrana, 2013), que ha estat portada al teatre amb molt èxit i traduïda al castellà i al francès, L’any del francs (Columna, premi Néstor Luján 2003), Blau de Prússia (Columna, premi Carlemany 2006), traduïda al castellà i a l’italià, La primera pràctica (Columna, 2010), Nova descripció del Principat i Valls d’Andorra (Editorial Andorra, 2011), traduïda al castellà, al francès i a l’anglès i que podeu trobar en format e-book en aquesta llengua, i L’escala del dolor (Columna, 2012).

Nova descripció d'Andorr001


Villaró
és un andorrà nascut a la Seu d’Urgell l’any 1964; és llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona i actualment treballa al Comú d’Andorra la Vella.

Si el seu primer llibre el va publicar a La Magrana, una editorial dirigida llavors per l’editor Carles-Jordi Guardiola, i va compartir editorial amb noms tan prestigiosos com Jesús Moncada i Maria Barbal, enguany compartirà fama amb una altra novel·lista, la Marta Rojals, de la Palma d’Ebre.

Els ambaixadors sortirà publicada al febrer. És una novel·la de més de 600 pàgines i els qui l’han llegit diuen que és trepidant i que es llegeix molt i molt bé. Ha estat més de vuit anys rumiant-la, i en fa cinc que la va començar a escriure.

Afanyeu-vos a comprar estes novel·les: la del premi, Els ambaixadors, la de la Marta Rojals i els altres llibres com La selva moral (2.0) que avui us presentem.

Començàvem este article amb una frase del conte «Recontro!» i l’acabem amb un paràgraf del final del conte, perquè vegeu allò del «lleugeríssim toc erudit» de l’escriptura de l’Albert Villaró:
«Deixava inacabada una intrèpida investigació històrica sobre els orígens i l’evolució de la manilla (…) Poc abans del fatal accident, va publicar al Boletín de la Real Academia de Buenas Letras de Barcelona uns comentaris al conegut fragment de Tàcit que, en parlar dels jocs del ibers, afirmava que utilitzaven una baralla de vint-i-quatre cartes fetes amb escorça de bedoll, precedent immediat –segons ell– del nostre joc nacional».

Felicitats a l’autor i bona lectura.

 

 

Els comentaris estan tancats.