Inici » La Fatarella, Patrimoni històric

75è aniversari del final de la Batalla de l’Ebre

12 novembre 2013 adminas Cap comentari

75e_batallaEbreEn l’any que es commemora el 75é aniversari de la Batalla de l’Ebre, Lo Riu Associació per l’Estudi del Patrimoni Arqueològic i Històric de les Terres de l’Ebre i el Departament de Didàctica del Patrimoni (DIDPATRI) de la Universitat de Barcelona han organitzat, pels dies 23 i 24 de novembre unes jornades commemoratives del final de la Batalla de l’Ebre a La Fatarella.

El dia 23 de novembre es realitzarà al Casal de La Fatarella el 1r congrés nacional sobre la recuperació del patrimoni de la Guerra Civil Espayola.

En aquest congrés, cinc associacions d’arreu de l’estat espanyol, ens explicaran, com han dut i duen a terme els seus projectes de recuperació de diverses infraestructures de la guerra civil espanyola i la seva posada en valor.

Dintre d’aquest congrés, es farà una conferència sobre l’arqueologia del conflicte i les excavacions a les fortificacions de la serra de la Fatarella.

Aquesta conferència anirà a càrrec del Sr. Francesc Xavier Hernandez,  catedràtic d’història de la Universitat de Barcelona i de la doctora Maria del Carmen Rojo, co-directora de les excavacions arqueològiques de La Fatarella i membre de DIDPATRI de la Universitat de Barcelona.

Al finalitzar el congrés, es podrà visitar, al centre d’interpretació del final de la batalla de l’Ebre (c/ Solà 23 de La Fatarella), l’exposició “La darrera resistència republicana a l’Ebre”

A les deu del matí del dia 24 a l’Espai històric del final de la batalla de l’Ebre, a la Serra de La Fatarella , s’obrirà al públic la fira de col·leccionisme militar.

També durant tot el matí es podran fer visites guiades al nou itinerari del final de la batalla, en aquest itinerari, desenvolupat per l’associació Lo Riu, el visitant podrà veure, des de diferents punts, con l’exèrcit franquista va fer l’atac sobre les posicions defensades per soldats republicans. Aquests homes van plantar cara durant 48 hores a les tropes franquistes, fent possible així la retirada ordenada del gruix de l’exèrcit republicà pel pont de Flix.

També es farà la inauguració d’una placa en memòria als defensors de les llibertats. En aquesta inauguració està prevista l’assistència de familiars de comandaments de l’exèrcit republicà i també de familiars de soldats desapareguts en aquella batalla.

El punt i final a aquests actes serà una recreació històrica de l’atac a les fortificacions de la serra de La Fatarella, en aquesta recreació participaran diferents grups de recreació històrica.

Veure el programa d’activitats
75e batalla Ebre programa

Els comentaris estan tancats.