Inici » Comarques, Cultura, Llibres

Tartacó

22 setembre 2013 adminas Cap comentari

Tartacó 2013Tartacó és una revista local publicada a la Serra d’Almos ja fa uns quants anys; al principi amb una publicació regular de quatre exemplars anuals. Amb el temps i per motius diversos  la seva regularitat ha anat reduint-se, fins a l’actualitat on només surt un exemplar per any.

A finals de 2012 Tartacó va publicar un  article, del veí de la Serra Ricardo Blanch, amb la notícia de dos commemoracions per l’any següent: el centenari de la Societat i el cinquantenari de la Cooperativa Agrícola.

Al consell de redacció vam sentir el deure de preparar algun escrit per l’efemèride  de la Societat, entenent que l’edifici ha representat, per la Serra, un lloc social per defendre opinions i expressar el seu tarannà. L’espai en la seva trajectòria centenària, amb més o menys empenta, s’ha mantingut viu fins el dia d’avui. La memòria del que ha significat estava prou clara a partir dels anys 60 del segle passat, però  es tornava borrosa cap la postguerra i quasi inexistent en els anys anteriors. Per esbrinar-ho havia que investigar, però, afortunadament, l’amic Pere Audí ens va cedir tota la documentació relacionada amb la Serra, que havia recollit per la preparació del seu llibre «Cooperativistes, anarquistes i capellans al Priorat (1910-1923)» , publicat el 2010.

Amb aquest material i altre arreplegat per nosaltres, en arxius i hemeroteques, ens vam proposar la fita de tenir enllestit un monogràfic pel 24 de gener de 2013,  data exacta dels 100 anys de la fundació de la Societat. A principis de juny del 2012 començàvem a imaginar un  esborrany que servís de pauta per preparar el monogràfic. Però…, va arribar l’estiu, la calor i la festa major, els papers van quedar aparcats i si parlàvem del tema, eren minúcies i poc més. A principis d’octubre vam sentir el gener a tocar, amb els dubtes de si assoliríem les nostres previsions. Un balanç de la situació ens va decidir a aparcar el projecte del monogràfic i dedicar els esforços a preparar pel gener una exposició, més didàctica que narrativa. Quedava poc temps i semblava impossible aconseguir-ho, llavors ens vam plantejar la possibilitat de presentar la mostra en dos vegades: pel gener l’etapa fins la postguerra i més endavant la resta. Poc a poc els diferents apartats van anar encaixant i gairebé a tocar del dia de la inauguració ho teníem  tot a punt: l’exposició complerta amb els cent anys i el sentit que havíem imaginat  per tot el conjunt del centenari.

Dies després de la inauguració de l’exposició, l’EMD de la Serra ens va oferir la proposta de finançar una revista sobre l’exposició i repartir-la per tot el poble amb el propòsit de que quedés com a memòria d’una part de la història de la Serra. El  format del monogràfic segueix, quasi al complet, l’estructura pensada per l’exposició; on no preteníem presentar un tot tancat, si no la mostra dels indicis, les tendències i els punts on poder recolzar-se qui estigui interessat en profunditzar en aquesta història. Una història molt local, però amb força punts de contacte, sobre tot als inicis, amb moviments desenvolupats per comarques veïnes i per tot Catalunya.

Tartacó

L’exposició encara es podrà veure durant tot el mes d’octubre al local del cine de la Societat de la Serra. En aquest enllaç podeu trobar el monogràfic.

Els comentaris estan tancats.