Inici » Arts, Cultura, General, Llibres

Joan Pellisa i Pujades,Tapet i Sabrià, guitarrer, gaiter i investigador

18 setembre 2013 adminas Cap comentari

Portada llibre guitarrers Joan Pellisa i Pujades ha publicat el llibre Guitarres i guitarrers d’escola catalana. Dels gremis al modernisme, editat per Amalgama Textos. El llibre, que té una mica més de tres-centes pàgines, consta d’una important nota d’agraïments encapçalada, creiem, per la seva dona Laia i la seva família a qui anomena “los meus de Tapet i Sabrià “, així com d’una  amplia bibliografia.

Amb aquest llibre hem descobert a l’artista, músic, artesà i investigador Joan Pellisa i Pujades, al qual trobem passejant pel poble o fent-la petar a la terrassa del Casal de la Fatarella. No sabem si la música el va tocar del bolet de la mà de Toni Pellisa “dels de Sabrià”, oncle seu ja desaparegut, que va liderar el grup Mas de la Solfa, la creació de l’escola de Música de La Fatarella i l’ensenyament de la gralla a molts joves de la Terra Alta, Ribera d’Ebre, Priorat i Baix Ebre. No sabem d’on li ve l’afició per la investigació pels aeròfons autòctons dels Països Catalans que diu que fa més de vint anys que fa. I diuen que a l’any 2001 es va iniciar en la construcció de guitarres històriques amb mestres com Jaume Bosser – http://www.bosserluthier.net/   - o José Luis Romanillos - http://romanillos.org/-. Va treballar uns anys al Museu de la Música de Barcelona i ara, resident a La Fatarella, es dedica plenament a la construcció i restauració de guitarres i al seu estudi organològic.

El llibre fonamenta l’existència d’una escola catalana i vol ser una lectura de la història de les guitarres catalanes i dels artesans que les van construir, que va des del segle XIII fins a la darreria del segle XIX. Hi ha fotografies i algun dibuix d’instruments per ajudar-nos a fer més entenedor el llibre. Violes i guitarres, arpes i llaüts, claves, manucors i saltiris, bandúrries omplen de música el llibre de la mà d’un conciutadà del nostre poble. Animeu-vos a llegir-lo.

Normalment veiem la guitarra i el guitarrista, però oblidem al guitarrer. Doncs sí els guitarrers existeixen i construeixen i restauren guitarres. Llarga vida al que té per “seus de Tapet i Sabrià”,  Joan Pellisa i Pujades.

El dia 14 de setembre de 2013 es va presentar la comunicació “La jota ballada a La Fatarella” a la XI Jornada d’Etnologia de les Terres de l’ Ebre: La Jota ballada a les Terres de l’Ebre que es va celebrar a Móra La Nova. http://www.irmu.org/news/1413.

Els comentaris estan tancats.