Inici » Cultura, General, Llibres

Llibres per la tardor

20 setembre 2013 adminas Cap comentari
-Ei, escriptor!
Em vaig girar i el vaig veure trotant cap a mi amb tot el seu embalum.
-Ei, escriptor –em va dir esbufegant quan va arribar al meu costat-.
Un bon poli no s’interessa per l’asssí… Sinó per la víctima. S’ha de fer preguntes sobre la víctima. Ha de començar pel principi, per abans de l’assassinat. No pel final. S’equivoca de camí, concentrant-se en l’assassinat. S’ha de preguntar qui era la víctima… Pregunti’s qui era la  Nola Kellergan.
(Pàgina 129 del llibre La veritat sobre EL CAS HARRY QUEBERT de Joël DICKER)

 

La tardor és un bon moment per la lectura,  al mar, a la muntanya, al bosc, a casa, segur que trobareu un raconet per llegir un bon llibre.

Nosaltres  us en proposem quatre: una novel·la, llarga de moltes planes més de sis-centes, d’un autor revelació, suís de vint-i-set anys, un llibre de memòries d’una escriptora reconeguda i multipremiada de Mallorca, una novel·la d’una autora de la Plana de Vic, també premiada, però no tan coneguda i unes memòries novel·lades d’un escriptor que és un excel·lent poeta nascut a Vila-seca.

Bona tardor i, com sempre, bona lectura.

 

 

El cas Haary Quebert

 

 

 
 
 
 
 
 
JOËL DICKER
La veritat sobre EL CAS HARRY QUEBERT
novel.la
Traducció d’Imma FALCÓ
Editorial  La Campana. Barcelona, 2013
 

Joël Dicker és un jove suís que amb aquesta novel·la ha guanyat el Premi Goncourt dels Instituts, el Gran Premi de Novel·la de l’Acadèmia  Francesa i el Premi Lire a la millor novel·la en llengua francesa i s’està traduint a trenta-tre idiomes.

Sergi Pàmies qualifica així el llibre:” És un llibre prodigiós, de laboratori, que, amb molta astúcia i ironia, fusiona recursos de gèneres molt diferents”

Sens dubte el llibre de l’estiu, un best-seller de qualitat de més de sis-centes pàgines!

Relata la història d’un jove escriptor d’èxit, en plena crisi creativa rep una notícia que fa que li torni la inspiració: l’escriptor i amic HARRY QUEBERT ha esta acusat d’assassinat.

 

Sense alè

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
JOSEFA CONTIJOCH
Sense alè
novel·la
Edicions de 1984. Barcelona, 2012

 

Josefa CONTIJOCH  és poeta, narradora,assagista i traductora, és de Manlleu de la Plana de Vic, amb aquesta novel·la ha guanyat el Premi Crexells 2013 de l’Ateneu Barcelonés, abans ja havíemm parlat d’este premi del què va ser finalista la Marta ROJALS de la Palma d’Ebre, enguany les finalistes han estat : “La dona que es va perdre” de Marina ESPASA i la Mònica BATET amb “No et miris el riu”, també va rebre el Premi Ciutat de Barceloan de Literatura Catalana 2012.

“Els  fets i les persones que senyoregen aquest text són certament reals. Però ja sabem que la realitat no deixa de ser  pura coincidència amb la ficció il·lusòria” això escriu l’autora,  i efectivament realitat i ficció, prosa i  poesia es confonen en aquest llibre en què la mort violenta de l’amiga la porta a buscar, indagar, restituir, fer justícia, hi ho farà amb la paraula, ella només sap escriure.

 

Temps d'inocència

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
CARME RIERA
Temps d’innocència
Memòries
Edicions 62. Barcelona, 2013

 

Carme RIERA és una escriptora mallorquina, ella diu que l`ànima de les persones consisteix en la seua memòria i en  este llibre fa un exercici de memòria, narra els fets reals des de la mirada d’una nina dels tres als deu anys, el temps de l’innocència.

Segons el crític Sam Abrams: “Temps d’innocència és una raresa en la literatura catalana pel fet que poques escriptores s’han aventurat en el terreny del memorialisme”

Una raresa escrita per una autora excel·lent els nombrosos premis que ha rebut ho avalen:  Josep Pla, Nacional de narrativa, Crexells, Lletra d’Or, Vittorini, Crítica Serra d’Or. Sant Jordi. És catedràtica de la Universitat Autònom de Barceloan  i el 2012 ha estat escollida membre de la Real Academia Española.

 

Les guerresmdel pare

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PERE ROVIRA
Les guerres del pare
Memòries novel·lades
Editorial Proa. Barcelona, 2013
 

 

“Has tornat ha guanyar la guerra que vas perdre”  Pere Rovira escriu esta frase al començament del llibre, podria ser perfectament un vers d’un poema, Pere Rovira és un reconegut poeta, la seua obra  està reunida en el volum “Poesia 1979 – 2004” tot i que  com a novel·lista també ha tingut èxit, la seua primera  novel·la “L’amor boig” va guanyar el Premi Ciutat de Barcelona.

Profesor de literatura a la Universstat de Lleida, va néixer a Vila-seca de Solcina l’any 1947, abans que existís Port Aventura, ell era el  fill del baster del poble, als seixanta-cinc anys relata la seua formació i  recontrueix la vida del pare i els canvis del seu poble Vila-seca/Riba-seca, un lloc que va començar a canviar a la dècada dels cinquanta “ El poblet va començar a canviar i de seguida va iniciar-se  la colonització  que l’aniria convertint en un dels principals centres del negoci turístic a la costa, a canvi de prendre-li per sempre precisament allò que havia atret els primers visitants: la calma i la bellesa.”

Els comentaris estan tancats.