Inici » Cultura, General, Llibres

Setmana de la Poesia de Barcelona

21 juny 2013 adminas Cap comentari

Triptic 1

A MALLORCA,

DURANT LA GUERRA CIVIL

 

 Verdegen encara aquells camps

i duren aquelles arbredes

i damunt del mateix atzur

es retallen  les meves muntanyes.

Allí les peders invoquen sempre

la pluja difícil, la pluja blava

que ve de tu, cadena clara,

serra, plaer, claror meva!

Sóc avar de la llum que em resta dins els ulls

i que em fa tremolar quan et recordo!

Ara els jardins hi són com músiques

i em torben , em fatiguen com en un tedi lent.

El cor de la tardor ja s’hi marceix,

concertat amb fumeres delicades.

I les herbes es cremen a turons

de cacera, entre somnis de setembre

i boires entintades de capvespre.

 

Tota la meva vida es lliga a tu,

com en la nit les flames a la fosca.

 

BARTOMEU ROSSELLÓ-PÒRCEL (1913-1938)

Imitació del foc, 1938

Aquest poema de l’autor mallorquí, nascut el 1913 i mort quan només tenia 24 anys,  i de qui enguany es commemora el centenari del seu naixement, es podia llegir en un dels molts fulls repartits per la ciutat de Barcelona  amb motiu de la Setmana de la poesia que s’hi va celebrar del 8 al 14 de maig. És només un petit tast del festival poètic que va omplir la ciutat.

Durant set dies, Barcelona va ser l’escenari de recitals, concerts, trobades i conferències que van tenir com a protagonistes els creadors d’aquí i destacades figures internacionals.

Els directors de la Setmana van ser D. Sam Abrams i Ernest Farrés, poetes i crítics literaris, i l’organització va anar a càrrec de l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de les Biblioteques de Barcelona.

Triptic 2

 

 

 

 

 

 

 

La setmana va començar amb el lliurament del premi dels Jocs Florals de Barcelona 2013, que va guanyar Àngels Gregori (Oliva, la Safor, 1985) amb el llibre Quan érem divendres, i el lliurament del Premi Extraordinari Salvador Espriu a Carles Miralles (Barcelona, 1944) pel poema inèdit Hi ha feres d’altre temps, a hores d’ara increïbles.

L’acte culminant de la setmana va ser el XXIX Festival Internacional de Poesia al Palau de la Música Catalana. Més de 1.200 persones  van assistir al recital dels sis poetes: el català Francesc Parcerisas, que ha guanyat recentment el premi llibreter 2013, el xinès Bei Dao, la nord-americana Jorie Graham, el català Carles Miralles, l’alemany Hans Magnus Enzensberger i el mexicà d’origen italià Fabio Moràbit.

Vaig  assistir al recital del Palau i a dos dels actes  de la setmana: Rosa Pou entre monosíl·labs, música i poesia i  “La pèrdua” Memorial Joan Teixidor, recital de poesia dels poetes Margarita Ballester, Carles Camps Mundó, Jordi Cornudella, Joan Margarit i Txema Martínez. Tots van recitar poemes sobre l’experiència de la pèrdua, en homenatge a Joan Teixidor, que va escriure El Príncep (1954) davant la mort del seu primer fill i seguint el consell del seu mestre, Carles Riba, de convertir el dolor en art.

PoesiaDol

Llarga vida a la poesia.

 

Els comentaris estan tancats.