Inici » Arts, Cultura, General, Llibres

Llibres de Sant Jordi 2013

23 abril 2013 adminas Cap comentari

Per Sant Jordi, llibres i roses!

Un cartell fet amb paper d’embalar presidia la plaça Major de la Fatarella amb aquesta frase. PER SANT JORDI, LLIBRES I ROSES!

Sant Jordi 1981

Sant Jordi 2013 ALFATARA

Del llibre: 10è ANIVERSARI DE L’ASSOCIACIÓ DE JOVES AMICS DE LA CULTURA DE LA FATARELLA. 1989.

L’Associació de Joves Amics de la Cultura fèiem la parada de llibres i roses a la plaça el diumenge més a prop del dia de Sant Jordi, perquè la festa fos més lluïda i hi hagués més gent.
La festa continua sempre en diumenge, s’ha traslladat de lloc, ara es fa davant del Casal, i l’organitzen els xiquets de les escoles, amb els mestres i l’AMPA. Des que la Isabel és la directora de l’escola, els xiquets també fan parada de llibres el mateix dia 23 d’abril a la plaça.

A l’hora de seleccionar llibres per Sant Jordi, ha estat difícil fer la tria, ja que per aquestes dates les novetats que es publiquen són moltíssimes i la majoria interessants. Però, després de molt cavil•lar, aquestes són les meves recomanacions:

Tres contes il·lustrats, per als més petits, però que poden agradar també als grans.
Per als més petits de tots, un conte molt imaginatiu, El món dalt d’una sabata, de la tortosina Cinta Arasa, amb il·lustracions de Marta Costa. És un volum de tapes i fulls durs, per poder-lo remenar i que no es faci malbé. Està editat per Barcanova, en la seva col·lecció «El petit univers».
El llibre Si tú fueras… de Glòria Falcón, autora del text i de les delicioses il•lustracions, va també en aquesta línia de deixar-se portar per la imaginació i ajudar els més petits a ser creatius.
Xirolet i la figuera de Menares, editat per la Fundació el Solà, és el tercer volum de la col•lecció Contes de Terra i Pedra i, en paraules del seu il•lustrador, Joan Miró i Oró, «és un conte per passejar, badar i sentir com es mouen les coses quietes».
Deixar volar la imaginació dalt d’una sabata, al costat del mar o davall de la figuera són propostes dels tres contes. Totes tres autores han estat alumnes de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès.

Pel que fa a poesia, us recomano dos poetes de les Terres de l’Ebre: Gerard Vergés, de Tortosa, i Joan Todó, de la Sénia. Dos grans poetes, entre els millors de la literatura catalana.
L’obra poètica de Gerard Vergés ―també escriu prosa― la podeu llegir en edició bilingüe català-castellà a l’antologia La raíz de la mandrágora de l’editorial La Poesía, señor hidalgo. L’editorial Onada de Benicarló ha publicat un assaig biogràfic del gran poeta tortosí escrita per Emigdi Subirats.
Joan Todó té, de moment, tres llibres publicats, tots a l’editorial LaBreu, dos de poemes, Los fòssils (al ras) i El fàstic que us cega, i un llibre de relats, A butxacades.

Dues novel·les de dos autors relacionats amb l’Aragó,  Carles Terès, nascut a Barcelona però establert a Alcanyís, i Joan Peruga, de Santalecina (Osca) i arrelat a Andorra.
La novel·la de Carles Terès, Licantropia, ambientada al Matarranya, és la primera que publica i ha estat unànimement aplaudida per la crítica.
Joan Peruga és un reconegut escriptor, especialment a Andorra, i segur que creuarà la frontera amb aquesta obra, El museu de l’elefant, basada en la figura de l’andorrà Pau Xavier d’Areny-Plandolit, casat amb Neus Gassó de la Granadella, tot un personatge: metge, professor, mag, escriptor, taxidermista i impulsor d’un Museu de Ciències Naturals a Ordino als anys trenta, on havia d’anar l’estrella i protagonista de l’obra: l’elefanta Júlia.
Totes dues novel·les centrades en la terra, una en terra  aragonesa, on sembla que «els llops udolant s’entenen», i  l’altra en terra andorrana, amb  paisatges pirinencs i «silenci de neu».

D’assaig us recomano també dos llibres de dos grans autors, Ferran Torrent i Sebastià Serrano.
Ferran Torrent fa un retrat literari de la diputada a les Corts valencianes Mònica Oltra, una política valenta i honesta, cosa que és d’agrair entre tant «xoriço suelto», una política  que creu en la funció pública i en el servei als ciutadans. Caminaràs entre elefants ens ho demostra amb el bon ofici del seu autor.
Sebastià Serrano, de Bellvís, va estudiar matemàtiques  i lletres i és doctor en Lingüística per la Universitat de Barcelona. És un mestre  en qüestions de comunicació, i en aquests moments, i sempre, la comunicació és bàsica per entendre’ns, si els llops udolant s’entenen, nosaltres parlant, amb les mirades, els gestos… ens entendrem. El seu llibre De l’amor, la mentida i la persuasió ens hi ajudarà .

El cantant i compositor del grup Antònia Font ha escrit un segon  llibre;  el primer, El misteri de l’amor, va ser l’any 2008. Aquesta vegada ha publicat una comèdia, una obra de teatre, Un quilo d’invisible, amb il·lustracions de Roger Padilla. Tot i que al teatre s’hi ha d’anar i no es pot baixar per internet, també podeu llegir-lo, no deixa de ser  literatura dramàtica, i el llibre està molt ben editat, és atractiu, la sobrecoberta es pot convertir en un pòster amb il·lustracions de l’obra, i la contraportada diu: «Compri’l, no s’hi pensi més i ja tindrà la feina feta, aprofiti el dia per passejar, distreure’s i airejar-se. Compri el llibre i surti d’aquí! I al vespre quan arribi a casa… assegui’s al sofà i gaudeixi d’una lectura distesa i reparadora».

Doncs, això, compreu els llibres que us plaguin i llegiu-los, perquè com diu l’escriptor francès Michel Houellebecq: «Viure sense llegir és perillós, perquè obliga a conformar-se amb la vida».

Bona lectura i feliç dia de Sant Jordi!

Fina Font Ruana

 

Album il·lustrat

 

Xirolet i la figuera de Menares
Fina FONT RUANA i Joan MIRÓ ORÓ
Contes de Terra i Pedra
fundacioelsola.org
La Fatarella, 2013

 

Si tú fueras
Glòria FALCÓN
albaeditorial.com
Barcelona, 2013

 

El món dalt d'una sabata
 Cinta Arasa
 Il·lustracions de Marta Costa
 barcanova.cat
 Barcelona, 2013

 

Poesia

 

Gerard Vergés
Emigdi SUBIRATS
onadaedicions.com
Benicarló, 2013

 

El fàstic que us cega
Joan TODÓ
labreuedicions.com
Barcelona, 2012

Novel·la

 

Licantropia
Carles TERÈS
edicions1984.cat
Barcelona, 2013

 

El museu de l’elefant
Joan PERUGA
editorialandorra.com
Andorra la Vella, 2013

Assaig

 

Caminaràs entre elefants
Ferran TORRENT
columnaedicions.cat
Barcelona, 2013

 

De l’amor, la mentida i la persuasió
Sebastià SERRANO
grup62.cat
Barcelona, 2013

Literatura dramàtica

 

Un quilo d’invisible
 Joan Miquel OLIVER
 Il·lustracions de Roger PADILLA
 editorialempuries.cat
 Barcelona, 2013

 

Els comentaris estan tancats.