Inici » Comarques

Unió de Pagesos. Març de 1977. La primera tractorada

22 abril 2013 adminas Cap comentari
Vaga Pagesa 1977

Gandesa 1977. Assemblea participants tractorada

Després d’anys de silenci i repressió, els camperols s’organitzaven dins els sindicats del camp; a Catalunya en fou el majoritari la Unió de Pagesos. La pagesia, com els treballadors industrials, prenia el carrer per fer escoltar les seves reivindicacions. Així, al cap de poc més d’un any de la mort del dictador, els pagesos convocaven la seva primera vaga general després de quaranta anys de forçada letargia. La nova tàctica de lluita pagesa va ser la convocatòria de tractorades. Els pagesos feien la seva protesta ocupant les carreteres principals per fer sentir la seva veu. La primera d’aquestes convocatòries d’àmbit estatal es va fer entre el 2 i el 6 de març de 1977. Els pagesos manifestaven la seva protesta amb el lema: «Volem viure de la terra», tot reivindicant de l’administració de Madrid els punts següents:

1) Preus agraris justos.
2) Una seguretat agrària adequada.
3) La legalització dels sindicats pagesos lliures i independents.

Finalment, i després de cinc dies de tenir els tractors a les carreteres, el 5 de març el Consell de Ministres  va acceptar les reivindicacions camperoles i l’endemà s’acabava la vaga amb el retorn dels tractors i els pagesos a les seves feines.

Text de Ferran Aisa – http://www.20minutos.es/noticia/12708/0/primera/tractorada/

Els comentaris estan tancats.