Inici » Cultura, General, Llibres

BCNegra: Trobada de novel·la negra. Barcelona 2013

4 març 2013 adminas Cap comentari

Maj Sjöwall (Estocolm, 1935)

Considerada la mare de la novel·la negra ha rebut el  Premi Carvalho 2013 en la vuitena Trobada de novel·la negra de Barcelona (BCNegra)

La Trobada de novel·la negra de Barcelona, s’ha celebrat  de l’1 al 9 de febrer, és l’octava edició. Any rere any, es fa a Barcelona amb el nom de BCNegra una trobada que dura una setmana i que resulta imprescindible pels amants d’aquest gènere dit novel·la negra, policíaca, negra i criminal…

 

Cada any s’atorga el premi Carvalho a un autor, aquest any l’ha rebut l’autora sueca Maj Slöwal, als seus 78 anys ha estat a Barcelona per recolllir el premi que porta el nom de l’inspector creat per Manolo Vázquez Montalbán.

Més de seixanta autors i activitas han centrat la mirada  en els autors europeus, enguany s’ha agafat com a tema de debat : LA CORRUPCIÓ, per aquest motiu entre els molts i bons assistents que coneixen el tema cal destacar la preséncia del periodista grec Kostas Vaxevanis empresonat i més tard alliberat, per publicar la llista de presuntes evasors del seu país.

Aquesta trobada té un nom imprecindible, Paco Camarasa. Ell és el comissari d’aquest certàmen que juntament amb l’Ajuntament de Barcelona, les Biblioteques de la ciutat i els editors que s’encarreguen de portar els autors del seu catàleg editorial, fan possible aquesta trobada, la vuitena i que li desitgem llarga vida.

Paco Camarasa és el propietari de la llibreria especialitzada en novel·la negra, que es troba a la  Barceloneta, prop del mar, us la recomanem. Es diu Llibreria Negra i Criminal, allí podreu trobar tots els títols actuals i clàssics d’aquest gènere que cada vegada compta amb més adeptes. Us podeu passejar pel seu local o per la seua pàgina web: www.negraycriminal.com

Donar-vos aqueta informació, ens estalvia fer una llarga llita d’autors de novel·la negra, no acabaríem mai.

Però, per anar fent boca, Sant Jordi està al caure, us  presentem dos llibres:   Nadie quiere saber de Alicia Giménez  Bartlett (Almansa. Albacete, 1951), una novetat de la setmana BCNegra i d’una autora consagrada, creadora de l’inspectora Petra Delicado. Aquesta novel·la és la novena entrega d’aquesta sèrie.


 

 

 

Alicia Giménez Barllett

Nadie quiere Saber

Editorial Destino

Col·lección Âncora y Delfín. Volum 1252.

Barcelona, 2013.

www.destino.es

 

 

Un autor no tant consagrat però, igualment bon escriptor, Albert Villaró, andorrà, nascut a la Seu d’Urgell el 1964, té editada a Columna, L’escala del dolor, segona entrega  de la sèrie de l’inspector Andreu Boix, oficial  de la policia andorrana.

 

 

 

Albert VILLARÓ.

L’escala del dolor.

Editorial Columna.

Col·lecció Clàssica

914. Barcelona, 2012.

www.columnaedicions.cat

 

Els dos autors i els dos llibres absolutament recomanables.

Com diu l’inspectora de policia nacional Petra Delicado: “…las cosas se hacen por el deseo de llegar alguna parte, por la necessidad  de convertir en más claro aquello que habita en la oscuridad….” (pàgina 10: Nadie quiere saber)

Aquesta frase serveix per totes les novel·les negres:  donar llum quan tot està molt tèrbol, uns ho fan més bé que  altres, però sempre amb la intenció de fer bona literatura, en aquesta cas negra i criminal.

Ja ho sabeu, al mar, a la muntanya amb un bon llibre, que segur no us matarà d’avorriment.

 

Aquesta revista és un projecte nascut al Matarranya i a la Terra Alta, en aquest primer número hi ha una mica de tot: ecologia, agricultura, etnologia, llengua…“. Així  s’expressava l’editorial d’aquesta revista de curta, però, intensa vida. Entre les col·laboracions, dins l’apartat literari hi havia l’article que us tanscrivim, amb el títol de “La letra con sangre entra” de. A. Flores, és un article molt interessant sobre novel·la negra, per recordar que fa anys a les nostres terres abans de la setmana del BCNegra, ja parlàvem sobre un gènere literari que pel que sembla no ha passat de moda.

Bona lectura.

Fina Font Ruana

 

 

 

 

 

Els comentaris estan tancats.