Inici » General

Bons llibres per afrontar la tardor

4 setembre 2012 adminas Cap comentari

Amb aquest títol, el Periodico del dia 30 d’agost en la seua secció de cultura, començava a contraatacar proposant llibres de cara a la tardor.

El País del diumenge 2 de setembre titulava així un article: “La inspiración literaria del otoño”

J. K. Rowling

 

 

 

En aquests articles no hi falten  noms consagrats com. J.K. ROWLING, la reina  dels llibres juvenils amb la saga de Harry Potter i que ara s’ha passat a la literatura per adults. El títol original en anglès “The casual vacancy” a pareixerà a l’editorial Empúries en català i a l’editorial Salamandra en castellà, a finals de setembre

 

Albert Sánchez Piñol

 

 

Albert SANCHEZ PIÑOL  publica en llengua castellana “Victus”, narrant els successos del setge de Barcelona de 1714, la seua editorial La Campana serà l’encarregada de l’edició que  es preveu per finals de setembre.

 

 

Javier Cercas

 

 

 

Un altre autor consagrat Javier CERCAS torna a la ficció amb el llibre: “Las leyes de la frontera” l’editorial diu que es tracta de la cara B del seu exitòs llibre: “Anatomía de un instante”

 

 

Flavia Company

 

 

 

Una autora FLAVIA COMPANY publicarà aquesta tardor “Que ningú et salvi la vida” en català l’editorial Proa i en castellà l’editorial Lumen.

 

 

Totes aquestes obres encara haureu d’esperar uns dies per poder-les llegir, encara estan a la impremta i podran ser una bona companyia durant la tardor.

Sam Abrams

 

 

Un llibre que ja podeu llegir és “Odes a Barcelona” publicat per l’Ajuntament de Barcelona, el responsable de la seua edició és l’escriptor, traductor i crític líterari  nord-americà, afincat a Catalunya. D. SAM ABRAMS.  Són 44 odes que tenen com a protagonista la capital catalana.

 

Teniu una bona ocasió per adquirir aquest llibre, en la 30a SETMANA DEL LLIBRE EN CATALÀ, on hi trobareu tot de  llibres editats en català. una bona excusa per visitar Barcelona i passejar-se per les casetes de les editorials, llibreries, associacions que estaran instal·lades a l’esplanada de l’Avinguda de la Catedral, en ple Barri Gòtic, des del dia 7 de setembre, divendres tarda, fins al 16 de setembre, diumenge tarda. Setmana que cada any organitza l’ASSOCIACIÓ D’EDITORS EN LLENGUA CATALANA

 

EL LLIBRE DEL MES D’OCTUBRE

 

Leyes de la Frontera

 

 

Las leyes de la frontera. Javier CERCAS.

Literatura Mondadori, 504. Barcelona, 2012

Pàgines: 382.

Preu llibre paper: 21’90 euros. Preu llibre digital: 13’99

www.editorialmondadori.com
www.megustaleer.com

 

“En la presentació del seu esperat nou llibre, en què revisa els quinquis dels anys 70, l’escriptor va reconèixer que li fa por el procés sobiranista: una confessió valenta que obliga a enriquir el debat” (Diari ARA. Dimecres, 26 de setembre del 2012).

Javier Cercas va néixer a Extremadura, als quatre anys va anar viure amb la seua família a Girona. El seu pare era veterinari, pertanyia a una famíla de classe mitja. Ell és considera un  “xarnego” en el sentit de les persones que van venir de la resta de l’estat espanyol a Catalunya a buscar-se la vida.

La seua novel·la té com a marc la ciutat de Girona  i els seus protagonistes són un xarnego de clase mitja  i uns xarnegos de classe pobra.

L’autor  va viure molt a prop dels  barris marginals de Girona, de fet només calia creuar el riu a l’altre costat hi havia una realitat molt diferent.

Ho espressa així en les primeres pàgines de la novel·la:  “… el Zarco vivía con la escoria  de la escoria, en los albergues provisionales, en la frontera nordeste de la ciudad. Y yo vivía a penas doscientos metros de él: la diferència es que él vivíva del lado de allá de la frontera, justo al cruzar el parteaguas del parque de La Devesa y el río Ter, y yo de lado de acá, justo antes de cruzarlo”

A partir d’aquesta realitat Cercas es pregunta per què a uns els hi va tocar viure d’una manera, els que vivien a l’altra part del riu, molts d’ells quinquis, estan  morts i altres que van  viure en la mateixa època i gairebé en el mateix lloc ha sobreviscut.

Segons paraules del crític i escriptor Jordi Nopca, la por és un dels eixos vertebradors de LAS LEYES DE LA FRONTERA, els quinquis: el Zarco y la Tere poden pispar bosses i atracar bancs perquè no tenen por, en canvi un dels personatges l’adolescent anomenat Ignacio Cañas, no l’acaba de perdre mai.

El Zarco, protagonista del llibre, es convertirá trenta anys més tard en un mite de la delinquència juvenil de la Transició, com en  la realitat ho va ser El vaquilla.

Cercas parteix sempre d’una realitat que coneix bé, Las leyes de la frontera és una novel·la, com els seus altres llibres basada en una rigorosa investigació i a partir d’aquí  crea la ficció o una crònica com és el cas del llibre Anatomía de un instante.

Aquesta idea de realitat i ficció l’expressa així en l’últim capítol del llibre:

“…sobre aquella historia se contaron muchas fantasías, y me alegro que usted no se dejara embaucar por ellas y no cediera a la tentación de reproducir-las. Pensé que. además de saber escibir, era usted de fiar.

… de todos modos debo advertir-le que en mi caso, eso no tiene mucho mérito, porque yo soy de los que  piensan que la fición siempre supera a la realitad pero la realidad siempre es más  rica que la ficción”.

El llibre té dos parts i un epíleg i s’estructura a partir de les entrevistes que un escriptor,  a qui li han encarregat un llibre sobre el Zarco, fa a tres persones que el van conèixer i a través de les seus visions sobre ell ens mostraran la realitat d’aquest personatge, que es va convertir en un mite dels anys 70.

Javier Cercas (Ibahernando, Cáceres, 19629) escriu bé i es de fiar, quatre llibres: Soldados de Salamina, sobre la guerra civil; La velocidad de la luz, sobre la guerra del Vietnam, Anatomia d’un instante, sobre el cop d’estat del 23 de febrer de 1981 i la Las leyes de la frontera, sobre els quinquis del anys 70 l’avalen com a tal.

Ha estat traduït a més de treinta idiomes i han obtingut nombrosos premis nacionals i internacionals entre els que destaquen els següents: Premi Nacional de Literatura, Premi Ciudad de Barcelona, Premio Salambó, Premio de la Crítica de Xile, Premi Llibreter, Premi Qué Leer, Premi Grinzane Cavour, The Independent Foreign Ficction Prize, Premio Arzobispo Juan de San Clemente, Premi Cálamo, Prix Jean Moner, Premi Mondello, Premi Internacional Terenci Moix, Premi Fundación Fernando Lara y The European Athens Prize for Literature,. L’any 2011 va rebre el Premi Internazionale del Salone del Libro de Torino pel conjunt de la seua obra.

Bona lectura!

Fina Font Ruana

 

 

 

 

Deixa la teva resposta!

Afegeix els teus comentaris, o trackback des de la teva pròpia web. També pots subscribe to these comments via RSS.

Sigues educat, polit i segueix el tema de debat. No acceptem spam.

Pots fer ús d'aquestes etiquetes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Aquesta web suporta Avatars. Per obtenir el teu avatar, registra't a Gravatar.