Inici » Llibres, Opinió, Patrimoni històric

Conferència: “Vivències d’un deportat. Buchenwald, Dora, Bergen-Belsen”

1 maig 2012 adminas Cap comentari

Edmon GimenoEl dissabte dia  28  a les 5 de la tarda al Casal municipal de La Fatarella es va celebrar la conferència, dintre del programa Història Paisatge i Patrimoni 2012 que ha organitzat l’associació Lo Riu, que porta per nom “Vivències d’un deportat. Buchenwald, Dora, Bergen-Belsen”.

El ponent, el senyor Edmundo Gimeno Font de 88 anys va néixer a Caseres a la Terra Alta. Per qüestions politiques, quan les tropes franquistes avancen des de l’Aragó en direcció a l’Ebre, la seva familia es veu obligada a marxar cap a Barcelona.

Desprès de la Batalla de l’Ebre, quan les tropes feixistes es dirigeixen cap a Barcelona, marxa juntament amb la seva família i passa la frontera cap a França.

Degut al gran nombre de refugiats del Camp d’Argeles, es construeixen dos camps de refugiats al costat: Saint-Cyprien i Barcarès.

Amb 15 anys d’edat, el senyor Edmundo Gimeno i la seva família son internats al camp de Saint-Cyprien. Des don s’escapa al poc temps.

Durant la 2ª Guerra mundial col·labora amb la resistència francesa contra el govern col·laboracionista de Vichy.

Es detingut per la Gestapo i  internat al camp de presoners de Noé, prop de Toulouse. El régim de Vichy decideix establir un camp model prop de Toulouse, aparentment destinat a funcionar com camp-hospital.

Es traslladat i empresonat a la fortificació del Port de Calais, al nord de França, d’allí s’escapa i es detingut per la Gestapo un altre cop.

Es traslladat al Ford du Ha, una antiga fortalesa de Bordeaux, que durant l’ocupació nazi va ser utilitzada com a presó per opositors politics i membres de la resistència.

Es traslladat al Camp de Compiegne a 80 Km de Paris, des d’on partien, cap als camps d’extermini, els combois de la mort.

Allí ell, juntament amb altres presoners, son pujats a un comboi que els  trasllada al camp de Buchenwald, un dels camps mes grans d’alemanya, a la regió de Turingia i mes tard al camp anex de Mittelbau-Dora.

Al Camp de Mittelbau-Dora els presoners eren sotmesos a treballs forçats en la construcció del projectil V2. A l’estiu de 1944  van afegir a les tasques de producció la bomba V1, a demes les empreses Heinkel i Junkers hi fabricaven motors per als avions.

Del Camp de Mittelbau-Dora es traslladat, amb un comboi amb centenars de morts, al camp de concentració de Bergen-Belsen, a la Baixa Sajonia a Alemanya.

El 15 d’abril de 1945, el camp es alliberat per les tropes britàniques on  trobaran setanta mil presoners, la majoria d’ells greument malalts i milers de cadàvers sense enterrar.

Al 1951 Edmundo Gimeno Font torna a Barcelona, procedent de França. Convalida els seus estudis a la universitat de Saragossa i publica la tesi  La vivienda en la Terra Alta” (estudi de geografia humana).

També ha publicat el llibre vivències d’un deportat. Buchenwald, Dora, Bergen-Belsen”.

Actualment viu a Caseres, es membre de l’Amical de Muthaussen, i dona conferencies i xerrades sobre els camps de concentració nazis a escolars de batxillerat.

Els comentaris estan tancats.