Inici » Comarques, Cultura, Destacats, La Fatarella, Patrimoni històric

Josep Termes, historiador i veí de la Fatarella, ha mort

22 setembre 2011 adminas Cap comentari

Josep TermesEl 9 de setembre passat va morir a Barcelona Josep Termes, historiador  especialitzat en el moviment obrer català dels segles XIX i XX.

La seva vinculació amb la Fatarella li ve de la seva mare, que n’era filla. Des de petit va passar molts estius al poble. Aquesta relació es va fer més profunda en disposar de casa pròpia a Ca Bringué i participar en la vida social del poble, on fins i tot va arribar a fer un pregó de festes majors d’estiu a l’any 1997. Podeu llegir, si voleu, el seu pregó, clicant aquí. Va publicar el llibre Misèria contra pobresa, sobre els fets de la Fatarella del gener de 1937.

Llicenciat en farmàcia i lletres per la Universitat de Barcelona l’any 1963, el seu activisme en contra del règim del general Francisco Franco va provocar que fos expulsat de la Universitat de Barcelona els anys 19581966. El 1971 obtingué el doctorat en Història Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona, universitat de la qual també va ser professor. Ha estat catedràtic d’Història Contemporània a la Universitat de Barcelona entre el 1982 i el 1991, any en què va passar a la Universitat Pompeu Fabra, en concret a l’Institut Universitari d’Història Jaume Vicens Vives. Es va jubilar l’1 d’octubre de 2006 i va morir el 9 de setembre de 2011.

De la seva última obra, Història del moviment anarquista a Espanya (1870-1980) (L’Avenç), Josep Termes explicava al diari Ara: «No he amagat res de l’essencial de la història del moviment anarquista (m’agradés o no)».

Al mes de febrer, l’historiador va fer entrega al Museu d’Història de Catalunya de prop de 30.000 volums, documents i objectes sobre el moviment obrer i el catalanisme dels segles XIX i XX recopilats durant seixanta anys.

Josep Termes va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi (1990) i el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (2006).

Podeu veure tres vídeos de Televisió de Catalunya molt interessants:

- Josep Termes, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes

- Josep Termes

- Josep Termes, un dels grans historiadors catalans

La millor manera de recordar-lo i fer-li reconeixement és llegir els seus llibres.

Des d’aquí un record per a ell i la seva família.

 

Bibliografia de Josep Termes

 

Els comentaris estan tancats.