Inici » Comarques, Ecologia, La Fatarella, Patrimoni històric

14 de setembre de 1994. Lo gran incendi

22 setembre 2011 adminas Cap comentari

Quatre bombers del parc de Móra d’Ebre morts i 5.175 hectàrees cremades als termes de Nonasp, la Pobla de Massaluca, Vilalba dels Arcs, la Fatarella i Riba-Roja d’Ebre.

REVISTA LA CABANA I LO PORTAL
Portada revista Foc gener 1995

ELS BOMBERS MORTS EREN JOVES I DEL PARC DE MÓRA D’EBRE

Jaume Munté i Aragonés de 22 anys, Pedro Vicente Mendoza i Pérez de 23 anys, Manuel Maria Ruiz i Aguilera de 21 anys, auxiliars forestals del Parc de Bombers de Móra d’Ebre, i Eusebi Fidel Miró i Farnós de 29 anys, bomber de Móra d’Ebre, morien quan es dirigien a apagar el foc i el seu camió va quedar atrapat per les flames en un incendi forestal iniciat a Nonasp (Aragó) el dia 14 de setembre de 1994. Tres tenien contractes temporals i un era professional de plantilla. Havien anat en un Pegaso a sufocar un foc que es va iniciar a l’abocador de la vila aragonesa de Nonasp; es van equivocar de camí i no van poder tornar enrere. El 15 de setembre de 1994, els diaris asseguraven que «només un miracle» va impedir que quatre bombers més del parc d’Horta de Sant Joan, que anaven darrere en un altre camió, no hi deixessin la pell.

Monument als bombers morts

Monument als bombers morts

UN INCENDI AMB 5.175 HECTÀREES AFECTADES

L’incendi iniciat a l’abocador de Nonasp es va estendre ràpidament i en poques hores va arribar pràcticament a les portes de la Fatarella, on fins i tot es va ordenar l’evacuació de persones amb problemes respiratoris i de dones embarassades, entre d’altres.

Va afectar 5.175 hectàrees distribuïdes entre els termes municipals de Nonasp, la Pobla de Massaluca, Vilalba dels Arcs, la Fatarella i Riba-Roja d’Ebre. Concretament a la Fatarella en van resultar afectades 1.708 hectàrees.

LES REVISTES LOCALS «LA CABANA» DE LA FATARELLA I «LO PORTAL» DE NONASP EDITEN CONJUNTAMENT UNA REVISTA AMB EL TÍTOL: «FOC!»

Podeu llegir la revista titulada FOC!, editada el gener de 1995 per les revistes citades amb la col·laboració dels ajuntaments de Nonasp, la Pobla de Massaluca, Vilalba dels Arcs i la Fatarella. Hi trobareu una extensa informació sobre l’incendi, amb fotos incloses, entrevistes amb els alcaldes de les localitats afectades, amb caçadors de la Fatarella, que van tenir un paper molt important en les tasques d’extinció, i amb els voluntaris i l’ADF de Gandesa, a més d’altres informacions molt interessants. La revista va merèixer un premi del diari Avui. Us animem a llegir-la.

AL FINAL, DESPRÉS DE MOLTS ESFORÇOS I TREBALLS, VA PLOURE, I CAP A FONSORBES

El dia 20 de setembre de 1994, de nit, després d’una setmana interminable, quan bombers del parc de Gandesa i voluntaris de la Fatarella estaven apagant foc a la partida del Rollet, a prop d’on actualment hi ha la depuradora biològica, va començar a ploure. Aquell mes de setembre de 1994, mes del gran foc, acabaria plovent 118 litres/m², una pluja que va ajudar a apagar el foc i a començar a regenerar l’extensa zona cremada.

Al mateix temps, al Casal de la Fatarella es feia una assemblea per decidir si el 23 de setembre es viatjava a Fonsorbes (França), ciutat amb la qual s’havia decidit fer agermanament. L’assemblea, malgrat la setmana d’esforços i treballs per l’incendi, va decidir mantenir el viatge. Més de cent persones del poble es van desplaçar en dos autocars cap a França i l’agermanament es va dur a terme amb molta emotivitat.

LA FATARELLA, UN POBLE UNIT I SOLIDARI

Durant la setmana de l’incendi, la comunitat, el poble de la Fatarella, dones i homes, grans i petits, va mostrar la seva cara més solidària manifestant-se com un poble unit que feia front a les adversitats. L’incendi va motivar la solidaritat de moltes persones de fora del poble que van venir a ajudar. Malgrat la desgràcia, els veïns i veïnes de la Fatarella van poder conèixer i viure un poble unit i solidari, aspecte que no sempre s’ha donat en tots els moments de la seva història.

Els comentaris estan tancats.