Inici » Comarques, Ecologia, La Fatarella, Nuclears

La Fatarella, 26/gen/84: augment de radioactivitat encara sense explicar

2 juny 2011 adminas Cap comentari

Detector radioactiu de pa sucat amb oli (de elwebnegre.com)El dia 26 de gener de 1984, cap a les 9 de la nit, en presència de l’alcalde i 8 regidors reunits a la sala de plens de l’Ajuntament de la Fatarella, el detector de radioactivitat MR-6 instal•lat a la mateixa sala de plens per la Junta d’Energia Nuclear, del qual s’havia comprovat el seu correcte funcionament, va marcar 176 microrems, més tard 250 microrems i posteriorment 177 microrems. Passades dues hores i mitja va baixar fins a 20 microrems. La mitjana a la Fatarella era de 18 microrems. Al mateix moment van telefonar a Protecció Civil (telèfon 006) i no van obtenir cap resposta fins l’endemà a hores d’oficina. Curiosa Protecció Civil.

L’augment de la radioactivitat va motivar un ple extraordinari de l’Ajuntament en data 9 de febrer de 1984, on es van explicar els fets i es va aprovar per unanimitat demanar un informe detallat a diferents organismes del govern de Madrid i del govern de Barcelona.

Els tècnics enviats per la Direcció General de Protecció Civil van comprovar que el detector MR-6 funcionava correctament.

El dia 12 de febrer de 1983 es van reunir a La Fatarella diferents grups, origen de la futura Coordinadora Ecològica Comarcal, que van prendre determinades decisions, entre les quals convocar una manifestació el dia 18 de gener de 1984 a Barcelona, la qual es va celebrar amb el suport de diferents grups ecologistes.

Encara avui es desconeixen les causes de l’augment de radioactivitat del dia 26 de gener de 1984.

No havien passat ni cinc mesos del dia que el reactor número 1 de la Central nuclear Ascó fou connectat a la xarxa elèctrica, concretament el 29 d’agost de 1983.

Per acabar de reblar el clau el dia 30 de gener de 1984 es va produir a la central nuclear Ascó-1 una explosió d’hidrogen amb el resultat de dos ferits.

[Retalls de premsa 1 (PDF 2,2 MB)] – [Retalls de premsa 2 (PDF 2,5 MB)]

Tot plegat era el començament de la desconfiança i la por entre els habitants de la zona envers l’energia nuclear.

[Vegeu també: "Informe de l'Aj. d'Ascó a l'Assam. Comarcal..."]
[Anar a la presentació de l'exposició "25 anys de Txernòbil..."]

Deixa la teva resposta!

Afegeix els teus comentaris, o trackback des de la teva pròpia web. També pots subscribe to these comments via RSS.

Sigues educat, polit i segueix el tema de debat. No acceptem spam.

Pots fer ús d'aquestes etiquetes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Aquesta web suporta Avatars. Per obtenir el teu avatar, registra't a Gravatar.