Inici » Comarques, Ecologia, Fundació, Nuclears

Ada Font. El moviment social antinuclear… (0)

21 abril 2011 adminas Cap comentari

[Presentació d'aquest treball]

El moviment social antinuclear i ecologista a les comarques de Tarragona (1964-1990)

ADA FONT I TIÓ
17 de gener de 2006
Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB

Índex

Introducció

1. Els nous moviments socials des d’una perspectiva teòrica

2. L’energia nuclear

2.1. Des del descobriment fins a la Segona Guerra Mundial

2.2. Accidents nuclears de gran importància: Kytchym, Three Mile Island i Txernòbil

2.3. L’energia nuclear arriba a Espanya: el Plan Energético Nacional

3. El moviment antinuclear i ecologista a les comarques del sud de Catalunya

3.1. Naixement dels primers grups ecologistes i antinuclears

3.2. Consolidació del moviment antinuclear i ecologista

3.3. Reducció de la capacitat del moviment antinuclear i ecologista

3.4. El paper en la lluita antinuclear d’Unió de Pagesos

4. Característiques definitòries del moviment antinuclear i ecologista

4.1. El moviment antinuclear i ecologista a Catalunya, avui

4.1.1. El moviment antitransvasament
4.1.2. La planificació eòlica a les comarques de Tarragona
4.1.3. La situació actual del moviment: iniciatives i perspectives de futur

5. Conclusions

Bibliografia


A la societat de consum n’hi ha milions que es consumeixen per no consumir.

Introducció

Dins de l’ampli i inabastable món dels moviments socials, vaig decidir que tractaria el moviment que havia viscut més de prop i que m’havia despertat des de sempre una curiositat especial perquè formava part del meu passat.

D’una banda, això em permetia remetre’m a la meva història —la qual cosa considero un procés de regressió interessant i enriquidor— i, d’altra banda, perquè, tenint com tinc una vinculació afectiva innegable  amb el tema, també era un repte generar un treball en què, almenys en intenció, hi hagués objectivitat, cosa que ha estat summament difícil pel tipus de temàtica tractada.

L’estudi del moviment antinuclear i ecologista a Catalunya (i més en concret a les zones afectades) pot ser una eina transversal i poc comuna per entendre la idiosincràsia de la gent que viu a les comarques del sud de Catalunya, que, per la seva naturalesa rural i per la història que han viscut, és diferent de la de la gent que viu en zones més urbanes.

Primer de tot, doncs, he fet una pinzellada sobre què és i què va representar i sobre l’evolució històrica d’aquesta font d’energia així com també el procés de nuclearització espanyol per mitjà del Plan Energético Nacional, que establia la utilització d’aquesta energia al nostre país.

Un cop feta aquesta introducció clau a la temàtica, entrem directament en el cor del treball analitzant el moviment antinuclear i ecologista a les comarques del sud a través de tres etapes: la creació dels primers grups antinuclears i ecologistes a les zones afectades, la consolidació del moviment i la reducció de la capacitat del moviment entrada la dècada dels noranta.

A continuació, he cregut convenient explicar, a mode de conclusió d’aquesta part del treball, el paper que va tenir l’actual sindicat Unió de Pagesos en la lluita antinuclear a les comarques de Tarragona.

Per acabar, a través de l’evolució del moviment antinuclear n’he analitzat les característiques definitòries i el seu llegat: les mobilitzacions contra el PHN, contra la construcció d’una central de cicle combinat ENRON a Móra la Nova —riu avall d’Ascó— i  la contradicció actual de la planificació eòlica, per acabar amb la situació actual del moviment des del punt de vista de les iniciatives i les perspectives de futur.

[Següent secció d'aquest article]

Deixa la teva resposta!

Afegeix els teus comentaris, o trackback des de la teva pròpia web. També pots subscribe to these comments via RSS.

Sigues educat, polit i segueix el tema de debat. No acceptem spam.

Pots fer ús d'aquestes etiquetes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Aquesta web suporta Avatars. Per obtenir el teu avatar, registra't a Gravatar.