Inici » Cultura, Destacats, General, La Fatarella

Ara sí. Rafel es jubila. Molt més que un bibliotecari o la fi d’un temps

14 gener 2014 adminas 2 Comentaris

Rafel al Centre de Lectura de la Fatarella

Dèiem: Fa més de 18 anys que Rafel Ruana és al capdavant de la biblioteca municipal de la Fatarella, després d’agafar el testimoni d’uns joves del poble organitzats al voltant de l’Associació de Joves Amics de la Cultura. Hem de dir 21 anys.

Publicàvem l’any 2010 que Rafel es jubilava. Per diverses circumstàncies ho va ajornar fins que, finalment, el desembre de 2013 es va jubilar. Ara sí, definitivament, Rafel s’ha jubilat. Aquesta circumstància coincideix amb el fet que la Biblioteca es trasllada del Casal a l’edifici de l’Aurera. Què passarà amb el Casal?

L’Associació de Joves Amics de la Cultura.

L’any 1980, amb ajuntament democràtic, l’Associació de Joves Amics de la Cultura va començar a condicionar els baixos de l’ajuntament per fer-hi la Biblioteca del Poble. Dos dels seus socis van participar en un curset de formació per a bibliotecàries. Tot això després d’haver començat, el gener del mateix any, un curs de llengua catalana de dues hores setmanals durant tres mesos, amb 36 inscrits. L’any 1981 es comença a organitzar la Diada de Sant Jordi, amb venda de roses i llibres a la plaça i un cartell de fons amb el lema: «Una rosa amor, un llibre cultura» i la senyera dibuixada. L’agost d’aquell any 1981 es fa un sorteig pro biblioteca pública consistent en un cap de setmana a Mallorca per a dues persones amb totes les despeses pagades. Al llarg d’aquest any es consolida la Biblioteca amb el seu fons de llibres. El local, malgrat les petites dimensions,  servirà  també de sala d’exposicions: pintura, tapissos, ceràmica, temàtica popular.

Rafel Ruana Giral, bibliotecari i més. El dia 7 de gener de 1992, Rafel Ruana Giral,  de Ca Camperol,  va iniciar el seu llarg camí de bibliotecari a la Biblioteca Municipal de la Fatarella, després de passar pel camp, la música  i la fàbrica i d’haver estudiat la carrera d’Història a la Universitat Rovira i Virgili. Superada la prova per a més grans de 25 anys, va estudiar de gran el que no va poder fer de jove per circumstàncies socials i econòmiques. Va agafar el relleu de l’Associació de Joves Amics de la Cultura, amb el suport de l’Ajuntament i de persones de la Central de Biblioteques de Tortosa.

Al llarg de tots aquests anys, Rafel Ruana, situat al bell mig de la vida social al poble, al Casal de la Vila,  ha vist passar generacions a les quals ha volgut encomanar l’amor per la cultura. I li ha tocat fer de tot, a més a més de bibliotecari: de pare, d’oncle, de padrí, de germà, d’amic, de mestre… I no sempre ha estat fàcil. Llibres per a tots el xiquets i xiquetes del poble per Sant Jordi, teatre i titelles, presentacions de llibres, exposicions… Tot això i més ha organitzat per omplir de vida la biblioteca.

Final d’un  temps Amb la propera jubilació de Rafel i la marxa de l’escola de música a l’Aurera podem dir que s’acaba una època al poble. El casal municipal ha deixat de ser el centre social per excel·lència, amb entitats i associacions  dividides i separades en diferents locals, lluny del Casal. Aquesta sensació de final d’època i del paper del Casal es veu augmentada pel fet, com hem dit abans, que la Biblioteca del poble es trasllada del Casal a l’edifici de l’Aurera, on també es troba l’Escola Municipal de Música i el Telecentre.

Llarga vida a Rafel, llarga vida a la Biblioteca i, malgrat tot, llarga vida al Casal.

2 Comentaris »

  • Cinta Roig diu:

    Vull donar les gràcies al Rafel per tota la seva dedicació i estima i
    agrair l’interès que ha tingut sempre per la seva feina.

    Sempre m’he sentit molt respectada i recolzada per tota la gent de la Fatarella amb la que al llarg d’aquests anys he tingut contacte.

    També donar ànims a la persona que a partir d’ara seguirà donant aquest servei al poble de la Fatarella per a que tingui sobretot il•lusió i coratge per a seguir tirant endavant un dels projectes socials més actius de la Fatarella.

  • Marc Jornet diu:

    Jo he tingut el goig de conèixer el Rafel, primer professionalment i amb el temps també una mica personalment, potser el fet de ser hòmens treballant en un món de dones i de compartir proeses bibliotecàries a la Terra Alta ens va unir prou.
    Ell m’ha ensenyat des del primer dia a tocar de peus a terra, la realitat bibliotecària als anys 90 a la Terra Alta era molt dura (ara s’ha estovat, però poc) i gràcies a això vaig saber com emprendre les coses a la biblio de Gandesa. Després ens hem anat ajudant mútuament, però sempre recordaré que mai em vaig sentir sol. Gràcies Rafel!

Deixa la teva resposta!

Afegeix els teus comentaris, o trackback des de la teva pròpia web. També pots subscribe to these comments via RSS.

Sigues educat, polit i segueix el tema de debat. No acceptem spam.

Pots fer ús d'aquestes etiquetes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Aquesta web suporta Avatars. Per obtenir el teu avatar, registra't a Gravatar.