Inici » Arquitectura i urbanisme, La Fatarella, Patrimoni històric

L’enderroc de les ventes de les Camposines (II). Un fet irreparable

9 setembre 2010 adminas Un comentari

Venta de Massip que encara no ha estat enderrocada

La notícia de l’enderrocament de dues construccions històriques, les ventes de Camposines, denunciat per l’Associació Lo Riu, dedicada a l’estudi del patrimoni arqueològic i històric de les Terres de l’Ebre, ha suscitat una polèmica entre l’alcaldessa de la Fatarella, el delegat del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Tortosa i el director de comunicació i relacions externes de l’Incasòl. La informació que donen és confusa i ningú n’assumeix cap responsabilitat. 

Els mitjans de comunicació se n’han fet ressò. Així,  El Punt, el 10 d’agost, el 15 de setembre i el 16 de setembre , i el Diari de Tarragona, el 13 d’agost. També ha aparegut en altres mitjans de comunicació, com en la nostra Alfatara digital, el 9 d’agost, el Ribera on line, i a Marfanta.com, el 10 d’agost. 

Considerem un nou fet irreparable aquesta destrucció, una qüestió que s’està tornant habitual a la nostra comarca, tant en l’àmbit històric com en l’ambiental i paisagístic . 

Valoració de la Fundació el Solà 

Per la informació de què disposa la Fundació el Solà, la causa de la destrucció de les Ventes de Camposines rau en què, en contra de les informacions de l’Incasòl i de l’Ajuntament de la Fatarella, aquestes construccions no formen part del recinte del polígon industrial de Camposines i per això no es van estudiar a l’informe ambiental de la Unitat de planejament del sòl de l’Incasòl. Per tant, no es van poder presentar al·legacions al projecte i a l’informe ambiental. Tanmateix la llicència d’obres es dóna per Decret d’Alcaldia sense que surti publicat a cap diari oficial. 

Entenem que abans i després de donar la llicència d’obra per Decret d’Alcaldia de l’Ajuntament de la Fatarella, i d’acord amb les indicacions de la Direcció del Patrimoni Cultural (Àrea de Coneixement i Recerca) del Departamentt de Cultura que figura a l’informe ambiental citat, s’havia de fer un control arqueològic de l’enderrocament de les ventes per tal de documentar possibles restes arqueològiques no conegudes ni documentades. I tot perquè és una zona de sensibilitat ambiental alta, ja que es tracta d’un espai de la Batalla de l’Ebre i «un lloc històric d’encreuament de camins en què en temps preromans hi passava el camí ibèric que portava a les terres de la Castellania i del Baix Aragó» . 

En aquest sentit volem esmentar el fet que el Comebe (Batalla de l’Ebre) i el Memorial Democràtic no hagin intervingut en la preservació d’aquest patrimoni, malgrat que disposin d’un consell científic del qual formen part, entre d’altres, els reconeguts  historiadors Josep M. Solé Sabaté i Paul Preston. 

Un cop més, sense la intervenció de la societat civil  de la nostra comarca,  l’Associació Lo Riu, el fet hauria quedat impune i desconegut per tothom. Esperem que el tractament que es doni a la Venta de Massip que encara resta en peu sigui diferent.

Un comentari »

  • Alfons diu:

    Les autarquies i sectes tenen una característica que marca el seu tarannà: tot allò que està fora del seu cercle o no té validesa o és dolent, tot allò que no controlen ha de ser exclòs. Les Ventes de les Camposines són un altre exemple de la incompetència d’uns ignorants. Sabien perfectament que l’entrador al futur polígon està previst fer-ho a uns cinc-cents metres més enllà de les Ventes, direcció Corbera. Allò que no sabien era que hi hagés persones que coneixien el valor històric i patrimonial d’aquelles ventes, perquè ells només veien un cúmul de pedres. Per a què tants organismes, tanta despesa pública sí només serveixen per a col·locar una placa i inaugurar edificis on poder tenir la consciència tranquil·la. Molta memòria històrica i a la primera de canvi la colguen.

Deixa la teva resposta!

Afegeix els teus comentaris, o trackback des de la teva pròpia web. També pots subscribe to these comments via RSS.

Sigues educat, polit i segueix el tema de debat. No acceptem spam.

Pots fer ús d'aquestes etiquetes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Aquesta web suporta Avatars. Per obtenir el teu avatar, registra't a Gravatar.