Inici » General

Gestió del Patrimoni Històric : Destrucció de les Ventes de Camposines

9 agost 2010 adminas Cap comentari

Han desaparegut 2 de les Ventes que hi havia a Camposines per la construcció d’un polígon industrial

2a Venta enderrocada

Venta de Masip que es vol salvar

Enderrrocant la venta de les Camposineres

El govern de la Generalitat , a través de l’ Incasòl, impulsa el nou sector de les Camposines d’ aproximadament 50 hectàrees, aportarà sol d’activitat econòmica a les comarques de la Terra Alta, Ribera d’Ebre i respon a l’objectiu del govern de la Generalitat a cooperar amb els ajuntaments per promoure sol industrial i facilitar la reactivació econòmica de la zona. http://www.sectorlescamposines.cat/

Aquest sector el gestionarà El Consorci urbanístic de les Camposines, integrat per INCASÒL i els ajuntaments de La Fatarella, Corbera d’Ebre, Gandesa, Batea, Bot, Caseres, Móra d’Ebre i Vilalba dels Arcs.

Aquest any 2010 s’ha procedit a la retirada de restes d’explosius i artilleria. Durant aquest procés , s’han trobat restes òssies humanes, probablement de soldats que van participar en la Batalla de l’Ebre durant la Guerra Civil, que han estat traslladades al memorial Camposines.

Ara s’està procedint a l’enderrocament de Ventes que per les informacions rebudes tenien un important valor històric.

Per aquest motiu Lo Riu, associació per l’estudi del patrimoni arqueològic i històric de les Terres de l’ Ebre ens fa arribar el següent comunicat:

Relación del viaje hecho por Felipe II en 1585.

“Fuimos adelante y caminamos por un camino angosto y muy difícil de hallar por los ilercabones, entre sierras (donde no pueden ir los carros) y el río Ebro que tiene estas sierras a mano derecha. Habiendo caminado la primera legua hay una Venta que dicen de Campucinos, muy grande, en cuyo termino se ven algunas otras quintas”.

Henrique Cock, notario apostólico y archero de la guardia del cuerpo real.

Primeras horas de la mañana del 25 de julio de 1938.

“La sorpresa había sido completa  para el enemigo, …El propio Jefe del Sector dormía confiadamente a las 7 de la mañana en su puesto de mando del Cruce de Camposines cuando le despertaron rudamente nuestros soldados de la XIII Brigada Mixta”.

La Batalla del Ebro. Maniobra de una División de Julián Henríquez Caubín. Jefe de Estado Mayor de la 35 División Internacional.

Només dos exemples de la importància històrica del nus de comunicacions de Camposines, a La Fatarella (Terra Alta), i de les seves “Ventes”. Tres d’aquestes “Ventes” es trobaven fins fa uns dies entre el mateix encreuament i poques desenes de metres en direcció cap a Corbera d’Ebre i Gandesa. La de l’encreuament, encara que molt malmesa a la batalla de l’ Ebre, estava reconstruïda, les altres dues eren dues masies centenàries que preservaven el caràcter i la robustesa de la seva antiga ocupació. A totes, les parets conservaven restes de nombrosos impactes de bala del 1938.

Tot ha canviat en una setmana. En uns dies les dues més properes a l’encreuament han estat enderrocades, la més llunyana encara resta en peu, però possiblement per poc temps. Tot això sense que nosaltres tinguem constància de que l’ajuntament de La Fatarella ni el Memorial Democràtic del Departament d’Interior del Govern de la Generalitat de Catalunya (entitat que gestiona la conservació de les restes de la Batalla de l’ Ebre) hagin fet res per a impedir-ho. Des de Lo Riu, associació per l’estudi del patrimoni arqueològic i històric de les Terres de l’ Ebre, volem cridar a l’opinió pública a manifestar el seu desacord en aquests fets i a manifestar-se per la salvació de la darrera “Venta” que es manté ferma a l’encreuament de Camposines.

Lo Riu, associació per l’estudi del patrimoni arqueològic i històric de les Terres de l’ Ebre

Deixa la teva resposta!

Afegeix els teus comentaris, o trackback des de la teva pròpia web. També pots subscribe to these comments via RSS.

Sigues educat, polit i segueix el tema de debat. No acceptem spam.

Pots fer ús d'aquestes etiquetes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Aquesta web suporta Avatars. Per obtenir el teu avatar, registra't a Gravatar.